Bergen op Zoom

Politici willen aanpak overlast en intimidatie bij Bergs winkelcentrum

Afbeelding: Google Street View

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Van de nog vrij nieuwe politieke partij Groep Dam/Siebelink* heeft het college van Bergen op Zoom een brief ontvangen. Er moet zo snel mogelijk werk worden gemaakt van de overlast die drugsverslaafden en daklozen veroorzaken bij een winkelcomplex aan de Antwerpsestraatweg. Het loopt er uit de hand, schrijven raadslid Meino Dam en burgerlid Gérard van de Watering.

De brief begint met opsomming van wat er allemaal zou spelen op met name het parkeerterrein van het complex waar onder meer een Lidl en Nettomarkt gevestigd zijn: “Overlast in de vorm van bedelen, drugshandel, intimidatie, maar ook fysiek geweld.” De twee politici kregen eerder signalen dat het er mis is, maar werden op de ernst van de problemen gewezen door een artikel van BN/De Stem en willen nu dat er snel wat aan wordt gedaan.

Er heerst de nodige angst

De overlast is er al even, melden Dam en Van de Watering. Het heeft een grote impact op zowel bezoekers van het winkelcentrum als de wijk. Met name ouderen durven er bijna niet meer naar toe en als ze in de buurt wonen is er angst om nog naar buiten te gaan. Zelfs voor kinderen is het er niet veilig, vooral omdat er veel gedeald zou worden. Het blijft dus niet bij opdringerige daklozen, die met name ouderen lastig zouden vallen en soms redelijk agressief om geld vragen.

Andere aanpak

Zelf hebben de fractieleden ook met daar gevestigde winkeliers gesproken. Die voelen zich in de steek gelaten. In een kort telefonisch interview schetst Meino Dam, zelf voormalig politieman, wat het probleem is. Er is “met anderhalve boa” te weinig gemeentelijke handhaving. En ook de politie kan maar zo veel doen. Zelfs als er aangifte is gedaan gebeurt en daarna weinig. Hij pleit voor een nieuwe aanpak die een mix moet zijn van hulpverlening én strafrechtelijke aanpak. Er hulpverleners op zetten is prima maar zaken als bedelen en bedriegen zijn strafbaar en moeten ook worden als dusdanig worden opgevolgd. “Alleen maar geitenwollensokken vind ik niks.”

Openbare orde en veiligheid in het geding

In het schrijven spreekt de fractie de burgemeester ook persoonlijk aan, als hoofd Openbare Orde en Veiligheid. Beide aspecten zijn in het geding, vindt Groep Dam/Siebelink*,“terwijl signalen aangeven dat de gemeente het probleem onderschat.” Wat de fractie betreft wordt de aanpak van dergelijk gedrag een belangrijk speerpunt voor het nieuwe college en de komende raadsperiode. Niet alleen op deze locatie maar in de hele gemeente. “De wijkagent roept op de daklozen geen geld te geven”, meldt Meino. Maar dat lost volgens hem echt niet alles op; “Dat staat los van de bedreigingen die op straat plaats vinden door deze personen.”

* Kort na het opstellen van dit bericht bereikte ons het bericht dat Groep Dam/Siebelink met de partijnaam V-BoZ in de nieuwe gemeenteraad plaatsneemt.

Lees ook: Fractie Dam-Siebelink in Bergse raad gaat verder als Voor-Bergen op Zoom!