Bergen op Zoom

Politie-afdelingen voortaan samen in nieuw, duurzaam pand

Foto: ©Politie Zeeland-West-Brabant

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De politie verhuist dinsdag meerdere afdelingen naar een nieuw, duurzaam pand in Bergen op Zoom. Vanuit het pand aan het Emplacement in Bergen op Zoom werken voortaan lokale én regionale politiediensten.

De politie voegt in Bergen op Zoom meerdere afdelingen samen. Daarbij zitten onder meer het basisteam Bergen op Zoom, de districtsrecherche en het Regionaal Service Centrum (het 0900-8844 meldnummer). In juni komt daar ook de meldkamer van alarmnummer 112 bij. Deze meldkamer werkt voor politie, brandweer en ambulance. 112 heeft nu nog meldkamers in Middelburg en Tilburg, maar die komen dus samen naar Bergen op Zoom.

350 flexibele werkplekken

Politiechef Hanneke Ekelmans is blij met het nieuwe gebouw aan het Emplacement in Bergen op Zoom. “Deze nieuwe politielocatie past helemaal bij de manier waarop we als politie werken. Een open en transparant gebouw in het midden van de samenleving.” Er zijn zo’n 350 werkplekken in het politiebureau. Medewerkers kunnen kiezen waar ze werken. Bijvoorbeeld overleggen in een zitje in de algemene ruimte, of juist geconcentreerd werken op een rustige, afgesloten plek.

Zonnepanelen, vetplanten en hergebruikte uniformen

Het nieuwe politiebureau is duurzaam gebouwd en bijna helemaal energie-neutraal. Dat betekent bijvoorbeeld dat het bijna geen energie kost om het gebouw te verwarmen of te koelen. Op het dak staan zonnepanelen om eigen energie op te wekken. Een ander deel van het dak is bedekt met vetplanten, die zorgen voor een goede isolatie. En de geluiddempende panelen in het pand zijn gemaakt van oude politie- en brandweeruniformen.

Publiek welkom vanaf woensdag

De officiële, feestelijke opening van het nieuwe politiebureau is later dit jaar. Dat gebeurt pas als alle politiediensten en de meldkamer ook naar hun nieuwe plek verhuisd zijn. Maar het politiebureau gaat woensdag 8 januari al wel open voor het publiek. Je kunt er daarna terecht van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur. Het politiebureau ligt aan het Emplacement 2 in Bergen op Zoom.