Woensdrecht

Politie Nederland en België samen op patrouille bij grens Woensdrecht

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Nederlandse en Belgische politie gaan voortaan samen surveilleren in de grensstreek van de gemeente Woensdrecht. Hierover hebben ze woensdag een overeenkomst ondertekend.

Politiemensen van Woensdrecht gaan voortaan op patrouille met Belgische collega’s van de afdeling Stabroek/Kappellen. Hierdoor maakt het niet meer uit aan welke kant van de grens ze uitkomen, er is dan altijd een agent die er bevoegdheden heeft. Een verdachte die denkt veilig te zijn door snel de grens over te steken, kan dan toch gewoon worden gearresteerd.

Geen bevoegdheden in ander land

De Nederlandse commissaris Ron van der Wel legt uit waarom het fijn is met 2 nationaliteiten in een politie-auto te zitten. “Een Nederlandse politieagent heeft in België geen bevoegdheden. Maar op het moment dat hij samen is met een Belgische politieagent kan hij wel optreden. Alleen de regie blijft altijd bij de Belgen. En andersom in Nederland voor de Nederlander.”

Het is niet de eerste keer dat de politiekorpsen samenwerken. “We deden al een aantal dingen samen: we werken samen bij evenementen, we deden samen acties. Maar nu gaan we samen patrouilles doen. Dat wil zeggen, we gaan samen de basispolitiezorg verzorgen in de grensgemeenschap, meer bepaald in Putte, Nederland en in Vlaanderen,” vult de Belgische commissaris Tom de Gent aan.

Samenwerking gaat verder dan alleen surveillance

Volgens De Gent gaat het verder dan alleen samen surveilleren. “Ook samen de problemen aanpakken en de informatie delen die ons ter beschikking staat. Dat laat ons toe om de problemen flexibeler, maar ook beter aan te pakken.”

Werken in een grensgebied geeft altijd uitdagingen. Van der Wel gaat die graag aan. “Ik vind het heel belangrijk voor de burger in dit grensgebied. En die burger heeft behoefte aan veiligheid. En soms zijn bij mensen wel eens de veiligheidsgevoelens anders dan wij ze zien. Dat houdt in dat op basis van onze cijfers kunnen wij zeggen ‘nou, het valt wel mee’, maar mensen hebben soms wel eens het gevoel dat het echt onveilig is. En dat kan door allerlei omstandigheden komen.”

Bijzondere leefgemeenschap met veel grenzen

De Gent is blij met de internationale samenwerking. “Het klinkt als een boutade, maar het is wel zo: de criminaliteit kent natuurlijk geen grenzen. We zitten hier met een heel bijzondere leefgemeenschap in Putte: het is verdeeld in 3 gemeenten en daar loopt dan nog eens een landsgrens tussen. Maar ik hoef u niet te zeggen dat de problematiek stopt aan een grens, noch aan een gemeentegrens, noch aan een landsgrens. Dus wij gaan er samen tegenaan en we kijken er enorm naar uit,” glimlacht hij.