Bergen op Zoom

PopUpMuseum in voormalig V&D-pand: ‘Gaat meer om het verhaal, dan om de locatie’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De begane grond van het oude V&D-pand in Bergen op Zoom gaat van 31 augustus tot en met 10 september open als PopUpMuseum. Kunstenaars Olexandr Pinchuk en Annemarieke van Peppen nemen je mee in een audiovisuele beleving waarbij mensen geslaagd zijn om over diens mentale grenzen heen te stappen. Deze week zijn ze hard aan het werk om de expositie voor te bereiden.

Is een vrouw van het zwakke geslacht? Wat maakt een mens sterk? Wie bepaalt of je sterk bent? Zomaar een greep uit de vragen die de kunstenaars bezig hielden tijdens het proces naar de tijdelijke expositie Soft Empowerment. Dé centrale vraag was wat een vrouw sterk maakt in deze tijd? Het kunstenaarsduo denkt dat in het huidige tijdsbeeld de definitie van een sterke vrouw verwarrend en tegenstrijdig is. Sociale druk, maatschappelijke verwachtingen en culturele achtergrond maak het wellicht voor iedere vrouw een persoonlijke zoektocht.

Soft Empowerment

Met Soft Empowerment hebben zij onderzocht welke belemmeringen vrouwen ervaren om zich sterk te voelen. “Al snel zijn we erachter gekomen dat je om sterk te willen zijn, je moet stoppen met spelen met de buitenwereld. En in de basis spelen met jezelf. Neem jezelf waar. Hoor jezelf. Blijf dichtbij jezelf. Speel geen spelletjes waarin je jezelf verliest”, aldus de kunstenaars.

Bovendien zijn zij tot de conclusie gekomen dat de kunst om je sterk te kunnen voelen zich niet beperkt tot gender. Door middel van het uitsluiten van geslacht, zou het kunnen zijn dat het heilig huisje van de vrouw als zwak geslacht een licht schopje heeft gekregen en dat zij de sleutel in het slot hebben omgedraaid om de deur te openen naar de sterke mens.

V&D-pand

De locatie van PopUpMuseum Pinchuck & Van Peppen is het voormalige V&D-pand in Bergen op Zoom. De verdiepingen zijn omgebouwd tot appartementen en de grote winkelruimte is al geruime tijd te huur. Hoewel het een bijzondere locatie is, hopen de kunstenaars vooral voor het achterliggende verhaal van de expositie komen. De locatie brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo zijn er slechts twee stopcontacten, is de vloer ongelijk en is de ruimte enorm van omvang.

Expositie

Van 31 augustus t/m 10 september 2023 is de tijdelijke expositie Soft Empowerment in het PopUpMuseum Pinchuck & Van Peppen te beleven en bewonderen op de begane grond van Anno 52 (Oude V&D), Stationsstraat 1, Bergen op Zoom. Tijdens PopMonument op 9 september tussen 19.00 en 23.00 uur. Voor alle informatie bezoek je www.annemariekevanpeppen.nl/events