Ossendrecht

Praatje aan de kassa van onschatbare waarde in Ossendrechtse supermarkt

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De vernieuwde supermarkt in Ossendrecht heeft meer zelfscankassa’s. En toch is de kans klein dat de bemande kassa’s zullen verdwijnen, denken ze bij PLUS Suijkerbuijk. Want ondanks dat de voormalige Coop-supermarkt met zijn tijd meegaat, blijft het praatje aan de kassa van onschatbare waarde.

De opening van de vernieuwde winkel eind vorige maand was een groot feest inclusief ballonnen, confetti en een klant die een minuut gratis mocht winkelen. Nu de confettiwolk weer is neergedaald is het in de supermarkt aan de Cichorie alsof het nooit anders is geweest. Medewerkers vullen de schappen en maken een praatje met de klanten. En de klanten vullen hun winkelwagens met levensmiddelen. Supermarktmedewerker Maurice Kouwenhoven maakt zich klaar om met een bestelbusje boodschappen naar de klanten toe te brengen. “Vroeger stond ik hier met veel plezier het vlees voor de mensen te snijden”, zegt hij terwijl hij over de vleesafdeling loopt. “Tegenwoordig komt het allemaal netje verpakt binnen.”

Zelfscankassa’s

Tijdens de recente transformatie van Coop naar Plus was de winkel anderhalve week gesloten. “We werkten toen met het hele team van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Maar het resultaat mag er zijn. Het is echt een hele mooie winkel geworden”, zegt hij terwijl hij door de zogenaamde aanbiedingstraat loopt. Een deel van de bemande kassa’s maakten plaats voor zelfscankassa’s. “Staat er een lange rij, dan kun je even snel langs de zelfscankassa. Mensen moeten er nog wel een beetje aan wennen. Maar we staan altijd klaar om mensen te helpen.”

Praatje

Lennie Suijkerbuijk, de vrouw van Corné Suijkerbuijk, neemt ook dagelijks plaats achter één van de twee traditionele kassa’s die nog over zijn. Zij weet als geen ander hoe belangrijk dat praatje aan de kassa is. “Het sociale praatje aan de kassa is niet alleen voor de ouderen. Maar als je al hele dagen alleen zit en je hebt je uitstapje naar de supermarkt, dan vind je het ook leuk om daar even te kletsen of een verhaaltje te doen.” Het belang van een supermarkt in Ossendrecht is volgens haar groot. “Er is ook nog wel een Poolse supermarkt. Iedereen in het dorp moet hier terecht kunnen voor de boodschappen, zodat ze niet naar Hoogerheide of Putte hoeven voor hun boodschappen.”