Geen regio geselecteerd

Problemen veiligheid draagconstructie De Schelp waren al jaren bekend

© Archief ZuidWest Update

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Er worden al jaren twijfels geuit over de veiligheid van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom. Dat blijkt uit verschillende inspectierapporten. De documenten zijn vrijgegeven via een WOB-procedure aangespannen door Louis van der Kallen, fractieleider van de Bergse Sociaal Democraten (BSD).

Diverse onderzoekbureaus hebben de afgelopen jaren in hun rapporten melding gedaan van de gevaren rondom de roestvorming in de bouten van de draagconstructie. In 2009 haalt bureau Royal Haskoning het probleem aan en hetzelfde doet TNO in 2011.

Inspecties

De firma Cobra voert in 2015 inspecties uit. Daar komt een hele lijst met punten naar voren die niet voldoen. Een aantal zaken moeten zelfs direct opgelost worden. In 2016 doet het bureau nogmaals een inspectie en concludeert dat de punten die direct de aandacht nodig hadden zijn opgelost, maar dat er 28 punten blijven staan. Ook de roestvorming in bouten van de draagconstructie is een punt wat volgens dit bureau snel opgelost moet worden. Er wordt echter geen actie ondernomen.

In 2016 en 2018 voert het bedrijf SGS Intron de inspecties uit. Ook deze firma komt met dezelfde conclusies. De roestvrijstalen draadeinden, bouten, moeren en schroeven in de hoofddraagconstructie moeten worden vervangen. Pas na de tweede inspectieronde laat het college van B&W nader onderzoek doen naar de draagconstructie. De bouten en moeren blijken nu zover aangetast door roest dat het college het risico voor bezoekers en personeel te groot vindt en de veiligheid niet kan garanderen. Zwembad De Schelp wordt in maart van dit jaar per direct gesloten.

Lees ook: Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom per direct gesloten

Louis van der Kallen van de BSD vindt het onbegrijpelijk dat tekortkomingen van het zwembad niet eerder zijn aangepakt. “Er zijn dingen uit de inspectierapporten opgepakt, zoals de ophangelementen. Die zijn aangepakt. Maar aan de draagconstructie van het zwembad is niets verbeterd”, zegt Van der Kallen tegen Omroep Brabant. De politicus dient nu een tweede WOB-verzoek in om te kijken wat er is gebeurd bij de aanbesteding van het gebouw.

Forse opknapbeurt

De gemeenteraad heeft net voor het zomerreces ingestemd met een forse opknapbeurt die bijna vier miljoen euro gaat kosten. Niet alleen de gebrekkige draagconstructie wordt gerepareerd, ook wordt het zwembad verduurzaamd en meer aantrekkelijker gemaakt voor het publiek.

Lees ook: Zwembad De Schelp kan worden gerenoveerd