Nispen

ProRail: drie spoorwegovergangen tussen Roosendaal en Essen maken kans op sluiting

Bewaakte spoorwegovergang

Spoorwegovergang aan de Nigtestraat in Nispen (Foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Drie spoorwegovergangen tussen Roosendaal en Essen worden misschien gesloten. Dat zegt spoorwegbeheerder ProRail. Maar het onderzoek is nog in een verkennende fase. Het sluiten van de overgangen zou nodig zijn om een nieuw beveiligingssysteem in te kunnen voeren. Het gaat om spoorwegovergangen op het grondgebied van Nispen: aan de Bergsebaan, de Maststraat en de Nigtestraat.

ProRail is bezig een nieuw veiligheidssysteem in te voeren, het ERTMS: European Rail Traffic Management System. Dat gebeurt op het spoor tussen Kijfhoek en de Belgische grens. “Dit is nodig om in de toekomst meer treinen te laten rijden,” legt ProRail-woordvoerder Coen van Kranenburg uit. “Als onderdeel van dit project moeten er aanpassingen worden gemaakt aan de grensovergang Roosendaal-Essen. Dit doet ProRail in samenwerking met Infrabel.”

Belgisch en Nederlands systeem aan elkaar koppelen

Het Nederlandse en Belgische deel van het ERTMS moeten in een soort ‘sluis’ aan elkaar worden gekoppeld. “Deze ‘sluis’ komt op Nederlands grondgebied,” aldus Van Kranenburg. ProRail heeft een eerste onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. “Daaruit blijkt dat we waarschijnlijk drie overwegen moeten weghalen om een technische koppeling te kunnen maken tussen het Belgische en het Nederlandse ERTMS-systeem.”

Plannen afstemmen met omgeving en gemeente

Het gaat om overwegen op de Bergsebaan, de Maststraat en de Nigtestraat in Nispen. Het is onduidelijk wat dat betekent voor omwonenden en ondernemers in de regio. Daarvoor is het nog te vroeg. “Over de vraag welke alternatieven er komen voor de wegverbindingen moeten partijen zich nog buigen. We bevinden ons dus nog in de verkennende fase,” legt Van Kranenburg uit. “ProRail stemt de plannen af met de omgeving en met de gemeente Roosendaal.”

Lees ook: Roosendaalse Lijst wil weten of Nispense spoorwegovergangen worden gesloten