Bergen op Zoom

Provincie koopt voor 4,8 miljoen grond van gemeente Bergen op Zoom

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Op het bedrijventerrein Theodorushaven zit sinds enige jaren insectenkwekerij Protix. Hier worden larven geproduceerd op zeer grote schaal, bestemd voor de voedselproductie voor dieren. Het perceel wordt nu gekocht door de provincie en dat levert Bergen op Zoom een bedrag op van 4,8 miljoen.

De grond wordt via een erfpachtconstructie verhuurd aan het bedrijf, dat graag verder ontwikkelen wil en daar ook de kans voor gaat krijgen. De verkoop is voor de gemeente -die in financieel zwaar weer verkeert- ook een goede zaak. De provincie investeert mede in Protix omdat hier op zeer duurzame wijze voeding voor dieren wordt geproduceerd. Plantaardige resten van groente en fruit worden gebruikt als voer voor de larven van de zwarte soldatenvlieg. De larven groeien snel en  zijn rijk aan eiwit en vet. Dat levert hoogwaardige voedingsstoffen op voor voeding voor onder meer huisdieren, vissen en kippen.

Om twee redenen blij

Het initiatief kan rekenen op veel enthousiasme bij wethouder Petra Koenders, van Financiën en Grondzaken. Niet alleen wil Bergen op Zoom bedrijven als dit graag behouden binnen de gemeentegrenzen, omdat duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Ook is het een mooi bedrag, dat de gemeenteschuld weer iets doet teruglopen. “De verkoop van de grond aan de Provincie komt voor de gemeente Bergen op Zoom op een bijzonder goed moment. De schuldenlast neemt direct met bijna 5 miljoen af. Dat is een enorme opsteker voor ons.”