Roosendaal

PvdA: monument voor verzetshelden verdient betere plek en meer aandacht

Foto: PvdA Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De PvdA in Roosendaal wil meer aandacht voor het monument voor verzetshelden en het liefst ook een betere plek. Het monument hangt nu aan een muur in het Emile van Loonpark. De PvdA stelt er vragen over aan burgemeester en wethouders.

Het verzetsheldenmonument is twaalf jaar geleden onthuld in het Emile van Loonpark. Het is een cadeau van de Roosendaler John Braat en zijn gezin. Schoonzoon Ferry Lauwerijssen heeft de wandsculptuur ontworpen. Het stalen monument toont een gezin van drie. Hun ronde hoofden zijn drie O’s: Onbekend, Onbemind en Oranje.

Vrijheid is geen recht, maar een plicht

De PvdA is het monument weer meer gaan waarderen sinds Rusland Oekraïne is binnen gevallen. “De huidige tijd, de opvang van vluchtelingen vanuit Oekraïne uit de oorlog, doet ons realiseren wat vrijheid qua waarde betekent,” schrijft raadslid Paul Klaver aan burgmeester en wethouders. “Vrijheid is geen recht, maar een plicht en verdient permanente waardering en een zichtbare positie.”

Daarom vraagt Klaver of de gemeente Roosendaal het verzetshelden-monument niet beter op een betere plaats kan hangen. “Roosendaal heeft in het Emile van Loonpark een mooi monument. Ter ere en om te herdenken de inzet van onze verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Maar de locatie van dit monument zou wat ons betreft prominenter mogen zijn,” aldus Klaver.

De PvdA vindt ook dat er een duidelijker informatiebord bij het monument zou kunnen staan. En de partij vraagt zich af hoe het zit met de scholen. “Krijgt dit monument en de geschiedenis van het Roosendaals verzet voldoende educatieve aandacht?” Klaver wil weten of de gemeente Roosendaal bereid is het verzetsheldenmonument meer aandacht te geven.