Roosendaal

PvdA-raadslid Björn Rommens hoopt op meer betrokkenheid bij deelvervoer: ‘Hadden goed mee kunnen denken’

Elektrische deelscooters en fietsen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De elektrische deelscooters en -fietsen zijn verdwenen uit Roosendaal. Of dat definitief is, weet nog niemand. Wel is bekend dat Roosendaal een voorstander is van deelvervoer, en hoopt dat inwoners van de gemeente er in de toekomst weer gebruik van kunnen maken. Maar, dan moet de Roosendaalse raad daar wel graag bij betrokken worden, vindt raadslid Björn Rommens (PvdA). “Jammer dat we pas zo laat op de hoogte gebracht zijn.”

Vlak voor de scooters en fietsen naar Roosendaal kwamen, moesten Björn en zijn collega’s in de Bode lezen dat de deelvoertuigen naar de stad kwamen. Een dag later las hij in de krant dat de scooters ‘het straatbeeld van Roosendaal drastisch zouden kunnen veranderen’. “Het verbaasde me dat wij als raad niet zijn ingelicht over iets wat het straatbeeld zo drastisch kan veranderen”, begint hij.

Hij wist vanuit andere steden dat er veel overlast was van de deelvoertuigen. En dus diende hij, begin juli, raadsvragen in. Een paar weken geleden zijn de vragen behandeld. “Er is toen toegegeven dat het inderdaad niet zo handig was.” Dat was snel uitgepraat, en er zou een afspraak met Go Sharing komen. “We hadden wat ideetjes om de overlast tegen te gaan, en wilden dit graag met de aanbieder bespreken.”

Kans om te leren

Maar toen werd begin deze week bekend dat de twee jaar durende pilot na vier maanden al werd stopgezet. Misschien tijdelijk, misschien permanent. “Het zou fijn zijn om gelijk betrokken te worden bij een eventuele terugkeer van Go Sharing of een andere aanbieder.” Want het tijdelijke vertrek is een mogelijkheid tot het leren over het afgelopen traject. “Dan is het nu dus de bedoeling om daar op in te spelen.”

Daarmee doelt het raadslid onder andere op het vandalisme dat veelvuldig gepleegd is op voornamelijk de scooters. “Vroeger ging je voor de lol schijnbaar belletje lellen, nu steken ze scooters in brand. Het kan toch niet zo zijn dat we daar niks aan kunnen doen.” Rommens vraagt zich dan ook af of er strafrechtelijke sancties komen voor de vandalen.

Hopen op terugkeer

Het zou volgens het raadslid fijn zijn als er weer deelvervoer terug naar de stad komt. “Er hebben veel mensen ontzettend graag gebruik van gemaakt, ikzelf ook. Laten we hopen dat we de volgende keer actief mee mogen denken en ervoor zorgen dat we in de gemeente weer fijn rond mogen rijden op de deelvoertuigen.”

Lees ook: Go Sharing trekt stekker uit elektrische deelscooters en fietsen in Roosendaal