Roosendaal

Go Sharing trekt stekker uit elektrische deelscooters en fietsen in Roosendaal

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De groene deelscooters en -fietsen van Go Sharing zijn vertrokken uit Roosendaal. Van de ene op de andere dag waren de deelvoertuigen verdwenen. Want Go Sharing gaat in ‘winterslaap’, zoals de aanbieder het noemt. Maar of de aanbieder na de winter terugkeert, is nog maar de vraag.

Het vertrek van Go Sharing kent meerdere oorzaken. “Het viel ons de afgelopen maanden op dat er in Roosendaal minder gebruik wordt gemaakt van de deelvoertuigen, dan in andere steden. Een eigen auto blijft populairder dan het deelvervoer”, legt een woordvoerder van de organisatie uit. “Daarbij zijn veel scooters en fietsen kapot gemaakt, of zelfs in brand gestoken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Toch vrij opvallend, omdat halverwege oktober nog werd gemeld dat er volop gebruik werd gemaakt van de scooters en fietsen. Roosendalers zouden in die 3,5 maand tijd twee keer de wereld rond zijn gereden. Maar dat bleek niet genoeg, en dus is de beslissing gemaakt om alle voertuigen uit de stad te halen.

Erg jammer

Dat is erg jammer, vindt wethouder Sanneke Vermeulen. “Go Sharing droeg echt een steentje bij aan een duurzamer gebruik van elektrische scooters en fietsen”, laat ze in een reactie weten. “Het is te betreuren dat door een combinatie van factoren, zoals vandalisme en achterblijvend gebruik, de organisatie deze stap moet zetten.”

Vandalisme is onacceptabel, vervolgt Vermeulen. “Ik vind het verschrikkelijk dat mensen zo omgaan met gedeelde spullen.” Ook Go Sharing betreurt het vele vandalisme. “Een hele kleine groep verpest het nu voor de grote groep die er wel graag gebruik van maakt, dat is zonde.” Maar, het terugtrekken gebeurt in meerdere steden, zoals Almelo. Niet alleen in Roosendaal.

Bergen op Zoom

Of er een nieuwe vorm van deelvervoer in Roosendaal terugkomt, is nog niet bekend. “We zijn groot voorstander van duurzame deelmobiliteit. We hopen dus dat het in de toekomst nog terug gaat keren”, aldus Vermeulen. Inmiddels is bekend dat Go Sharing ook uit Bergen op Zoom vertrekt.

Lees ook: Deelscooter volledig uitgebrand in Roosendaal Lees ook: Elektrische deelscooters en -fietsen in Roosendaal: ‘Mooi en duurzaam alternatief’