Geen regio geselecteerd

PvdA start actie voor referendum over zwembad De Schelp

PvdA Bergen op Zoom wil inwoners mee laten beslissen over de toekomst van zwembad De Schelp © Archief ZuidWest Update

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De PvdA in Bergen op Zoom wil een referendum over de toekomst van zwembad De Schelp. De partij wil dat de inwoners mee kunnen beslissen over hoe het zwembad wordt verbouwd en wat dat mag kosten. Vrijdagmorgen zou de campagne voor het referendum gestart zijn op het stadskantoor, maar er blijkt onduidelijkheid over de procedure.

Zwembad De Schelp moest in maart per direct sluiten nadat er roest was aangetroffen in de bouten van de draagconstructie van het bad. Omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden werd besloten het zwembad gelijk te sluiten. Vorige week maakte de gemeente Bergen op Zoom bekend dat De Schelp zeker dicht blijft tot de zomer van 2019. Er zijn plannen gemaakt om niet alleen de huidige problemen op te lossen, maar het zwembad ook grondig te renoveren en het bad aantrekkelijker te maken voor het publiek. De kosten worden geschat op een slordige 2,3 miljoen euro.

Het referendum stelt de vraag of alleen de hoognodige reparaties gedaan moeten worden, of dat de gemeente meer geld moet uittrekken om De Schelp flink te renoveren.

Het was de bedoeling dat de PvdA voor 28 juni tweehonderd handtekeningen zou ophalen. De politieke partij zou daar vrijdagmorgen op het stadskantoor mee starten. Vervolgens zou de gemeenteraad een akkoord moeten geven en moesten er nog eens 3000 handtekeningen bij elkaar gesprokkeld worden. Dan pas zou er een referendum gehouden kunnen worden. Maar nu er onduidelijkheid is over de procedure en de regels rond een referendum, is de start van de campagne uitgesteld. Raadsleden Joey van Aken en Adam Ahajaj gaan nu een schriftelijk verzoek indienen bij de raad. De gemeente zoekt nu uit hoe de regels voor een referendum in elkaar steken.