Bergen op Zoom

Raad kan kiezen uit drie scenario’s voor herstel kademuren Noord- en Zuidzijde Haven

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Ze liggen er al sinds 2021: rijen met grote, witte zandzakken tegen de kademuren aan de Noord- en Zuidzijde Haven van Bergen op Zoom. Die zijn nodig om te voorkomen dat de boel gaat instorten. Maar ze moeten écht weg, vindt de gemeente. Daarom krijgt de gemeenteraad keuze uit drie scenario’s om de muren te herstellen.

De zandzakken zijn voor zowel buurtbewoners als de gemeente een doorn in het oog. “Het lijkt wel alsof we in een rampgebied wonen met die zakken voor de deur”, vertelde een buurtbewoonster afgelopen november tegen Omroep Brabant. Een ook wethouder Hans Peter Verroen ziet in dat het echt niet meer kan. “Het is gewoon geen gezicht”, vertelt hij.

Dat er iets moet veranderen is dus duidelijk. Maar hoe en wat gaat dit met het uiterlijk van de kade doen? “We hebben drie scenario’s, of eigenlijk drie dilemma’s, want ieder scenario heeft voor- en nadelen”, vervolgt de wethouder.

Drie scenario’s

De eerste optie is het zoveel mogelijk behouden van het historische uiterlijk. “Maar dit is erg riskant, omdat we dan veel onder de huizen moeten boren.” Een ander idee is het creëren van meer leefbaarheid rondom de kademuren.

Ook is er de optie de kade verstevigen door het te vergroenen. “Klimaat adaptief dus.” Maar dat zien buurtbewoners eigenlijk niet zitten. “Met groene stroken aan beide kanten wordt het net een sloot, dat past niet bij deze wijk”, vertelt een buurtbewoner.

Gemeenteraad

Alle drie de scenario’s worden voorgelegd bij de gemeenteraad. “Zij gaan uiteindelijk kiezen wat de beste optie is”, legt de wethouder uit. “De kosten hiervoor zijn natuurlijk al begroot, dus we hebben voldoende budget om hiermee aan de slag te gaan.”

Als alles volgens plan verloopt, beginnen de werkzaamheden volgend jaar. En dan is het beeld met de witte zandzakken eindelijk uit de straten verdwenen.

Lees ook: Zandzakken moeten de kade beschermen, maar bewoners zijn ze helemaal beu