Bergen op Zoom

De 3,5 miljoen uit meevaller gaan niet naar herstel kademuren: ‘Geen plan, geen geld’

De verzwakte Bergse kademuren zijn met zandzakken versterkt.

Han Verbeem Han Verbeem

D66 wil 3,5 miljoen uit het Bergse overschot van 2023 niet bestemmen voor herstel van de kademuren – en krijgt de Bergse raad aan zijn zijde. D66-voorman Ufuk Cuman is niet tegen het herstel -integendeel- maar hij wil bestuurlijke transparantie. Zolang er geen concreet plan ligt wat er met de bouwvallige kades gaat gebeuren, wil hij een pas op de plaats. “Geen plan, geen geld.” Daarom dient hij een wijzingsvoorstelling -een amendement- in op vaststelling van de jaarstukken 2023.

Cuman vreest “een glijbaan op te gaan voordat de raad een keuze heeft gemaakt.” Het amendement dat hij indient op de jaarstukken, is mede ondertekend door GBWP en Lijst Linssen. De gemeente Bergen op Zoom heeft het jaar 2023 afgesloten met een plus van 7,8 miljoen euro. Het overige deel gaat naar de algemene reserve en aflossing van de gemeenteschuld. De meevaller heeft de gemeente te danken aan incidentele meevallers, merkt Louis Wijten (Lijst Linssen) op. “Er is toevallig geld over”, aldus Wijten.

Ook ander onderhoud

Ook de VVD ziet na een schorsing van de raadsvergadering wel iets in het voorstel. “Als het geld naar de kades gaat blijft er misschien onderhoud op andere delen in de gemeente liggen”, zegt Jim Bernaards. Zijn partij steunt daarom het wijzigingsvoorstel. Ook GroenLinks/PvdA wil de beslissing over de kademuren pas nemen als er een voorstel ligt – zegt Adam Ahajaj. En BSD-voorman Louis van der Kallen kan niet anders constateren “dat hij vóór dit voorstel moet zijn.”

Scenario’s

Bergs Collectief vreest voor “een herhaling van de Vastenavendbouwkoten” waarbij de gemeente verwachtingen in de samenleving wekt maar vervolgens deze niet nakomt. En er moet wél iets gebeuren met de historische Bergse kaai. CDA/V-BoZ wil daarom zo snel mogelijk scenario’s ontwikkelen voor herstel van de kades – reageert Sander Siebelink.

Reactie college

Wethouder Joost Pals vindt herstel van de kades belangrijk, “maar het is een politieke keuze hoe u met het geld omgaat”, spreekt hij de Bergse raasleden toe. “Maar reken u niet té rijk.” Volgens wethouder Verroen komt er wel degelijk een plan voor het muurherstel: eind dit jaar kan de raad een voorstel van het college verwachten. Een overgrote raadsmeerderheid steunt het amendement van D66, GBWP en Lijst Linssen; alleen Bergs Collectief en Lokaal Realisme zijn tegen. Het gewijzigde raadsvoorstel voor bestemming van de jaarstukken wordt vervolgens unaniem aangenomen.