Roosendaal

Raad wil onderzoek samenwerkingsverband ICT WBW

Paul Joachems Paul Joachems

Zes partijen van de gemeenteraad in Roosendaal hebben een motie ingediend om een onafhankelijk onderzoek te laten plaatsvinden bij ICT West-Brabant West (ICT WBW).

Door: Paul Joachems

ICT WBW is een ICT-bedrijf ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Etten-Leur, Moerdijk en Tholen. Sinds 2015 neemt deze organisatie het ICT-beheer en ICT-onderhoud van de gemeenten en gemeenschappelijke regelingen uit handen.

Gemeente Bergen op Zoom stapt uit samenwerking

Begin december heeft een overgrote meerderheid van de Bergse gemeenteraad besloten om definitief uit de regionale ICT-samenwerking van vijf gemeenten te stappen. Het samenwerkingsverband bleek niet te voldoen aan de verwachtingen van de Bergse raad omdat het te duur, te log en onvoldoende flexibel zou zijn. De Roosendaalse wethouder Cees Lok zit namens Roosendaal in het bestuur van de ICT WBW. Hij gaf eerder al aan dat de manier waarop Bergen op Zoom uittreedt niet de schoonheidsprijs verdient.

Uittreding nu niet verstandig

Tijdens de raadsvergadering donderdagavond lichtte raadslid Peter Raijmaekers van de Roosendaalse Lijst de motie toe: “Naar aanleiding van de commissievergadering van 9 december hebben we debat gevoerd over dit voorstel. De Roosendaalse Lijst heeft daarbij aangegeven dat uittreding nu niet verstandig is maar dat op basis van evaluatie en een goede overweging dit onderzocht moet worden. Daarbij hebben wij de wethouder voorgesteld om een onafhankelijke IT-toets uit te laten voeren om de kwaliteitsborging in beeld te krijgen.”

Wethouder steunt voorstel

Cees Lok, wethouder en ook portefeuillehouder vindt het een prima motie: “Ik zal deze motie zeker bij de andere deelnemers onder de aandacht brengen. Vóór 2024 moet je er vooral niet uit willen, dat kost heel veel geld. Maar het is wel goed om beslagen ten ijs te komen tegen die periode, en een IT-audit kan daar zeker bij helpen.”

Motie unaniem aangenomen

Lok had nog wel een vraag over het delen van de kosten voor dit onderzoek met de andere gemeenten in dit samenwerkingsverband: “Stel nou dat de andere deelnemers hier niets voor voelen? We lijken nu in de motie afhankelijk te zijn van de deelname van de anderen.” Raijmaekers kon de wethouder geruststellen: “Stel dat de andere deelnemers deze kosten niet willen dan zou Roosendaal het deels zelf voor haar rekening kunnen nemen.” Lok ging hier mee akkoord: “Als de anderen geen interesse hebben dan laat ik dat de gemeenteraad weten, dan komen we er even op terug of we dat wel of niet zelfstandig moeten gaan doen. Maar het lijkt me dat we het altijd moeten doen.” De motie is vervolgens unaniem door de raad aangenomen.

Lees ook: Bergse raad zegt definitief falende ICT-samenwerking op