West-Brabant

Ramadan staat op het punt van beginnen: ‘Tijd van rust en bezinning’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Zondag 10 maart begint de ramadan. Voor de moslims een belangrijke maand die in het teken staat van rust en bezinning. Ieder jaar vindt de Ramadan op een ander moment plaats, omdat het altijd in de negende maand van de Islamitische maankalender is. De Ramadan is één van de vijf pijlers in het geloof.

Als onze verslaggever de winkelstraten van Roosendaal inloopt komt ze heel wat mensen tegen die meedoen aan de Ramadan. “Ik doe vanaf dat ik klein ben al mee aan de ramadan”, vertelt een ondernemer in het centrum van Roosendaal. Een winkelende jonge dame vertelt graag over de aankomende maand. “Ik vind wel echt rust tijdens deze maand, vooral omdat je ook veel bezig bent met het bidden en het geloof. Tijdens het bidden sluit je je af en heb je even een momentje met God.” Volgens de gelovigen ziet de dag er niet heel veel anders uit dan normaal. “Je doet alleen meer smeekgebeden en staat net wat meer stil bij het geloof”, legt een winkelende dame uit.

Het is een maand waarin er sober geleefd wordt.

Ook winkelend publiek met een niet-Moslim achtergrond weet te vertellen wat de Ramadan inhoudt. “Het is een maand waarin er sober geleefd wordt”, legt een dame uit. Zij heeft een aantal vriendinnen die meedoen aan de Ramadan. “Ik heb ze beloofd dat ik ook mee ga doen”, lacht ze. “In eerste instantie zou ik maar één dag meedoen, maar dat is nu een week geworden.”

We mogen niet eten, drinken of roken.

Tijdens de Ramadan staan de gelovigen vroeg op. Vóór zonsopgang mag er namelijk nog gegeten worden. De rest van de dag is het maar sober. “We mogen niet eten, drinken of roken”, legt de ondernemer uit. Schelden en geen geslachtsgemeenschap behoren ook tot de strenge regels. De Moslims zien de maand als iets moois en positiefs. In de avond, na zonsondergang, mogen ze weer eten. “Wij proberen iedere avond wel iemand uit te nodigen om te kunnen delen”, vervolgt de ondernemer. Dit noemt men dan Iftar.

Uiteindelijk wordt de Ramadan afgesloten met het Suikerfeest. “Het heet eigenlijk Eid-al-fitr”, legt een mevrouw uit die de naam Suikerfeest persoonlijk niet de correcte benaming vindt. “We brengen dan bezoeken aan familieleden en we maken elkaar blij met presentjes. Het is niet persé om te vieren dat de Ramadan voorbij is, maar meer dat je het hebt voldaan.”