Roosendaal

Ramsey Angela eerste student in gouden eregalerij Johan Cruyff College Roosendaal

Maarten Elst Maarten Elst

Atleet Ramsey Angela heeft een prima jaar achter de rug. Na een Europese titel en een wereldtitel behaalde de Rotterdammer een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Tokyo. En dat allemaal tijdens de laatste fase van zijn studie. Reden te meer voor het Johan Cruyff College om haar student te eren met een plekje in de gouden eregalerij.

Voor de 21-jarige Ramsey Angela kwam de huldiging volledig uit het niets vallen. Voor het eerst sinds zijn zilveren race in Tokyo meldde de atleet uit Rotterdam zich op het Johan Cruyff College in Roosendaal. Angela was volledig verrast toen zijn klasgenoten hem plots in de hal stonden op te wachten. “Het voelt allemaal een beetje onwennig”, vertelt hij.

Wall of fame

Voor Angela is er een plekje bovenaan de wall of fame gereserveerd. In de gouden rij is er plek voor sporters die iets uitzonderlijks hebben gepresteerd. Angela, die in zijn afrondende fase van zijn studie aan het Johan Cruyff College zit, werd zowel Europees kampioen als Wereldkampioen en won ook de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen. “Ik ben wel een beetje overdonderd door dit gebaar, maar wel op een positieve manier”, vervolgt de atleet.

“Ik vind dit echt een ereplaats, zeker weten. Ik ben ook super dankbaar dat het Cruyff College dit voor mij wil doen”, zegt de topatleet met een grote glimlach. “En natuurlijk ook dat deze bijeenkomst voor mij georganiseerd is. Het moet nog wel even zakken, maar ik ben er echt heel blij mee. Ik vind het heel leuk dit.”

Terugblik

“Het was sowieso de eerste schooldag in lange tijd”, vervolgt Angela. “Ook omdat ik dit jaar voornamelijk voor de sport heb gekozen.” Angela moet nog een paar vakken afronden en kan dan een mbo-diploma op zijn naam schrijven. Binnen het Johan Cruyff College volgt de topsporter een apart traject om zowel uit zijn sportcarrière als zijn studie het optimale uit te halen.

Denkend aan de zilveren race in Tokyo staat er direct een grote glimlach van oor tot oor op het gezicht van Angela. Maar al te graag blikt hij nogmaals een keer terug op de wedstrijd. Als vierde loper tijdens de 4×400 meter kreeg Angela de taak om een medaille mee naar huis te nemen. Vlak voor de Belgische atleet Kevin Borlée verkleinde Angela het gat naar Bayapo Ndori, zijn concurrent uit Botswana. “Er was best wel spanning, omdat ik degene was die het moest afmaken. Ik ben ook nooit eerder vierde loper geweest. Daarvoor was ik altijd derde loper. Maar ditmaal hadden de trainers Tony (van Diepen, red.) en mij omgewisseld.”

Hoge druk

“Ik voelde best wel de pressure om goed te finishen”, vertelt de Rotterdammer. “Aan de andere kant had ik ook wel de rust omdat we allemaal in topvorm waren. En ik wist van mezelf ook: ‘I got this’. Met de mensen waarmee ik in de serie zat, was volgens de presentator een pittige serie om het zomaar te zeggen. Alleen ik ben boven mezelf uitgestegen op het juiste moment.”

Nederland noteerde na de eerste 400 meter de achtste plaats in de finale. Na het tweede rondje steeg het naar de derde plaats, dezelfde plek op het moment dat Angela het stokje van Van Diepen overnam. In de laatste 200 meter zit Angela de Botswaanse atleet Ndori op zijn hielen. “Mijn tactiek is een beetje afwachtend”, vat Angela het samen. “De Botswaan ging het eerste stuk erg snel, maar ik kon hem goed volgen. Het moment dat ik merkte dat hij verzuurde, vooral in de laatste 50 meter. Dat is net mijn beste stuk. Op dat stuk kwam ik eroverheen. Ik ben blij dat we zilver hebben gepakt, dat was echt top.”

Historisch sportmoment

Sportliefhebbend Nederland zal vooral de fase na de finish herinneren. Tony van Diepen, Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard en Angela vielen elkaar in de armen. Vanaf de tribunes stormden Lieke Klaver, Laura de Witte, Lisanne de Witte en Femke Bol naar beneden om hun landgenoten te feliciteren. Ook Sifan Hassan, die net een historische gouden medaille op de 5.000 meter had gewonnen, vierde de gouden medaille mee.

Angela typeert het als hét moment van de Olympische Spelen. “Ik denk het wel, vooral voor ons team”, stelt hij. “Met de mannen en vrouwen trainen we met elkaar samen. We zien elkaar 24/7. Helemaal in zo’n periode met wedstrijden. En op weg naar de Olympische Spelen toe. We hebben er allemaal zo hard voor getraind. Niet iedereen heeft bereikt wat ze wilden bereiken, maar we hebben wel het uiterste van onze prestatie kunnen leveren. Om dat moment met elkaar te vieren was echt super mooi.”

Goud in 2024?

Het seizoen van de topatleet van het Johan Cruyff College zit er nu voor even op. Volgende maand begint hij alweer te trainen voor het aankomende indoor seizoen. “Over drie jaar Olympisch goud? Dat is natuurlijk het streven. We hebben de lat hoog gelegd. We moeten vanaf daar weer verder bouwen.”