Bergen op Zoom

Ravelijn in Bergen op Zoom feestelijk heropend

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het Ravelijn in Bergen op Zoom is zaterdag feestelijk heropend. Het ‘Ravelijn op den Zoom’ was een onderdeel van de Zuiderwaterlinie die loopt van Bergen op Zoom naar Grave over een lengte van zo’n 160 kilometer. De linie was bedoeld als bescherming tegen vijandelijke aanvallen vanuit het zuiden.

Het festival zaterdag werd geopend door Schuttersgilde Sint Sebastiaan, waarna de Midzomernachtstoet van Ward Warmoeskerken het Ravelijn betrad. Het middenterrein van het vestingwerk werd bezet door diverse eetkraampjes van Buitengewoon Bergen op Zoom, wat voor de gelegenheid het Korenbeursplein had verruild voor het Ravelijn.

Pieleke

Wethouder Patrick van der Velden opende om acht uur officieel het vernieuwde Ravelijn. Na een korte toespraak, vertelde hij dat hij een wens mocht doen. Die wens had hij ook op een ‘pieleke’ geschreven en in een glazen bol gedaan. Die werd te water gelaten in de gracht rondom het vestingwerk. “Mijn wens is dat als wij oud zijn en er niet meer zijn, dat onze kinderen en kinderen daarna ook zoiets hebben van: ‘dit is Berrege, dit zit in ons dna’. Dit moeten we koesteren”, aldus een trotse wethouder Van der Velden.