Willemstad

Recente boeken, verzamelstukken en oude platen: alle genres en voor elke portemonnee

De boekenmarkt in 2019 (foto: Boekenmarkt Willemstad)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De jaarlijkse boekenmarkt in Willemstad heeft een nieuw aanbod. Er zijn dit jaar niet alleen tweedehands boeken te koop, maar ook vinyl platen. Op eerste pinksterdag, zondag 28 mei, kun je in de oude vesting struinen langs 24 kramen. En je kunt meteen even doorlopen naar de Ibiza Market die gehouden wordt bij de haven.

Het is voor de verkopers nog even wennen dat ze in Willemstad nu ook tweedehands platen kunnen verkopen. Daarom zijn er nog niet heel veel deelnemers. “Op andere plekken zien we dat het snel toeneemt,” vertelt organisator Jochen van Barschot. “Tien jaar geleden zag je geen platen op een boekenmarkt. Nu steeds meer. Soms nemen verkopers een pick-up mee, dus dat geeft ook sfeer.” Het blijft natuurlijk vooral een markt waar je heerlijk rustig kunt neuzen in alle boektitels. “We zetten geen grote geluidsboxen neer. Maar zachte achtergrondmuziek is niet uitgesloten.”

Boeken inslaan voor vakantie

De boekenmarkt in Willemstad belooft weer een gevarieerd aanbod te bieden. “Er is voor ieder wat wils, want we hebben alle genres. Er zijn dure boeken voor verzamelaars en goedkope boeken waarvoor je niet naar de kringloper hoeft,” vertelt Van Barschot. “Je kunt er ook heel goed inslaan voor de vakantie.” Om wat voorbeelden te noemen: Nederlandse en buitenlandse literatuur, kinderboeken, strips, thrillers, kunstboeken, biografieën, kookboeken, geschiedenisboeken, streekromans en topografie.

Er zijn nog steeds mensen die bij tweedehands denken aan stoffige, oude boeken. “Maar het zijn juist mooie, recente boeken die mensen willen lezen,” zegt Van Barschot. “De omloopsnelheid van veel boeken is hoog, dus er zijn veel relatief nieuwe boeken. Thrillers van ouder dan vijf jaar zijn amper verkoopbaar. Literatuur is soms wel ouder. Maar mensen hebben toch het liefst wat recenter werk.”

Publiek Willemstad brengt goede sfeer

De organisatie houdt de boekenmarkt in Willemstad expres op dezelfde grootte. “We hebben 24 kramen in de Voorstraat staan en dan staat het lekker vol. Ik had er wel meer kunnen verhuren, maar we plaatsen natuurlijk geen kramen voor de terrassen,” legt Van Barschot uit. En deze formule werkt al jaren prima. Sterker nog: Willemstad is één van zijn favoriete boekenmarkten. “We houden zo’n 20-25 markten per jaar en Willemstad is één van de mooiste plekken waar we staan.”

De vestingstad is natuurlijk al een mooie plek door de historische straten en panden. Maar het draait volgens Van Barschot ook om het publiek. Zo is Zierikzee ook een mooie plek om te staan, maar erg toeristisch. “Er zijn in Willemstad ook toeristen, maar juist vooral veel mensen uit de buurt. En dat brengt een leuke sfeer.”

Dubbel pret: boekenmarkt en Ibiza Market

De boekenmarkt in Willemstad is op eerste pinksterdag, zondag 28 mei. Je kunt er terecht van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is uiteraard gratis en buiten de vesting is er genoeg ruimte om te parkeren. Op dezelfde dag is ook de Ibiza Market, op de kop van de haven. Daar verkopen ze lifestyle-producten in hobo- en hippie-stijl.