Putte

Red de babydieren: hou je hond aan de lijn in het bos

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er komt een belangrijke periode aan voor de natuur: het broedseizoen. Tijdens het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juli, leggen vogels eieren, broeden ze deze uit en voeden ze hun jongen op. Maar het gaat deze maanden niet alleen om vogels, maar om alle dieren die in het wild leven. En die hebben een gezamenlijke ‘vijand’.

Het is een dagelijkse irritatie voor mening boswachter deze tijd voor het jaar: loslopende honden. Het hele jaar door geldt er in veel bossen eigenlijk al een aanlijnplicht, maar in deze tijd is het nóg belangrijker dat hondenbaasjes zich hier aan houden.

“Het komt nog te vaak voor dat honden het broedproces verstoren, of bijvoorbeeld een reekalfje vinden”, begint Staatsbosbeheer-boswachter Helmut van Pelt. “Ze hoeven deze dieren niet eens iets kwaad te doen. Zelfs door er alleen even aan te snuffelen is de kans groot dat het dier het niet overleeft.” Alleen de geur van een hond kan namelijk al veroorzaken dat een moederdier haar jong niet meer wil verzorgen.

Welkom in de kraamkamer van moeder natuur

Speciaal vanwege de start van het broedseizoen, is er de landelijke campagne ‘Welkom in de kraamkamer van moeder natuur’. En Staatsbosbeheer heeft daar een eigen actie aan toegevoegd: ‘Honden aan de lijn’. “Dit is echt noodzaak omdat het alle dieren betreft in het bos, reeën, konijnen, hazen, vogels, vossen.”

Honden zijn tijdens de broedperiode heus wel welkom in het bos. “Maar het is de bedoeling dat ze op de paden blijven.” Een paar meter van de paden vandaan kunnen namelijk al vogels aan het broeden zijn, of andere jonge dieren liggen. “Dus ook wanneer mensen hun hond uitlaten met een lange lijn, is het heel belangrijk dat ze hun hond op de wandelpaden houden. Die paden zijn er niet voor niets.”

Helmut heeft het één keer meegemaakt dat hij een hond tegenkwam die achter een ree aanzat. “Ik zag eerst de ree voorbij komen, en daarna ineens die hond. Toen heb ik gelijk een handhaver gebeld, zelf mag ik namelijk geen bekeuringen uitdelen. Er is toen een proces verbaal opgemaakt.” Een bekeuring van een hond die achter wild aan gaat is niet mals. “Die zijn 500 euro of zelfs nog duurder.”

Hondenpoep

Een ander probleem in het bos is hondenpoep. “Ik vond zojuist een zakje met hondenpoep op een paaltje. Wat is daar het nut dan van?” Poep die niet opgeruimd wordt en dus blijft liggen in het bos, kan het territorium van bijvoorbeeld vossen verstoren. “Altijd opruimen en ergens in een prullenbak gooien dus, ook al moet je er dan nog een stukje mee lopen.”

Wie naar het bos wil en zijn hond graag los wil laten rennen, kan naar een hondenlosloopbos gaan. Op deze website staan alle losloopgebieden van Nederland. “Gedraag je gewoon naar de regels die gelden in een gebied.” Want dan zijn álle dieren blij.