Ossendrecht

Reddingsactie voormalig gemeentehuis en Rabo-pand Ossendrecht

Het oude gemeentehuis aan de Dorpsstraat, in vroegere tijden. (Foto: Werkgroep 't Ostrechts Gemeentehuis)

Han Verbeem Han Verbeem

Het historische, voormalige gemeentehuis en latere Rabo-kantoor in Ossendrecht dreigt gesloopt te worden. Een werkgroep van bezorgde Ossendrechtenaren wil dat voorkomen en heeft inmiddels een online petitie opgestart om het meer dan 80 jaar oude gebouw te redden. Daarnaast is er een plan om verhalen en anekdotes te bundelen, die betrekking hebben op het oude gemeentehuis.

Door: Han Verbeem

De werkgroep ‘t Ostrechtse Gemeentehuis’ luidt de noodklok. Vorige maand is een sloopvergunning aangevraagd voor het gemeentehuis aan de Dorpsstraat, dat na de gemeentelijke herindeling nog dienst heeft gedaan als Rabo-regiokantoor. In de vergunningaanvraag is de renovatie dan wel sloop van het oude gemeentehuis opgenomen. Of en hoe de historische waarde van het gebouw behouden blijft, wordt niet duidelijk uit de vergunning – aldus de groep verontruste inwoners. Met de petitie hoopt de werkgroep meer inspraak te krijgen bij de ontwikkelingen en duidelijkheid te schaffen over de onzekere toekomst van het oude gemeentehuis.

Als stenen kunnen vertellen…

Het blijft niet bij een petitie alleen. Een andere groep heeft weer het plan opgevat om de herinneringen aan het oude Gemeentehuis levend te houden door het bundelen van anekdotes. Veel mensen hebben immers herinneringen aan het gebouw en als bij wijze van spreken de stenen konden vertellen, zouden er boeken mee gevuld kunnen worden. De werkgroep ‘Verhalen van ’t Ostrechts gemeentehuis’ zoekt zulke verhalen en wil alle herinneringen, ervaringen of belevenissen van de inwoners optekenen. Deze worden uiteindelijk gebundeld en gedeeld met de inwoners van Ossendrecht.

  • Heeft u ook zo’n mooie herinnering, ervaring of belevenis, die u graag met de inwoners van Ossendrecht wilt delen of met één van de leden van de werkgroep ‘verzamelen belevenissen rondom ‘t Ostrechts gemeentehuis’? Dan kunt u een foto of video met een verhaaltje of een ander leuk idee sturen naar [email protected].