Hoogerheide

Regenwater stroomt straks van Aviolanda Aerospace naar natuurgebied Vinkenberg

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Aviolanda Aerospace en Brabants Landschap hebben de handen ineen geslagen om regenwater slim af te voeren naar natuurgebied de Vinkenberg. Dat gaan ze doen met een nieuw waterafvoersysteem.

Het is de bedoeling dat straks dertig procent van het regenwater dat op het terrein van Aviolanda terecht komt, afgevoerd wordt naar het naastliggende natuurgebied de Vinkenberg. De hoeveelheid water die nu naar de Vinkenberg stroomt is ongeveer twaalf zwembaden per jaar. Dat wordt straks dus een hele hoop meer. “Op lange termijn willen we zelfs tot tachtig procent van het water direct in de grond infiltreren of naar de natuur brengen”, vertelt projectleider van Aviolanda Aerospace, Rob Nispeling.

Vernatting

Natuurgebied de Vinkenberg is 13,5 hectare groot. Het gebied ligt op de Brabantse Wal, ten weste van Aviolanda Aerospace. De huidige waterafvoeren van Aviolanda worden voorbereid op het nieuwe afvoersysteem. En de nieuwbouwprojecten werken gelijk met deze afvoeren. Een voorbeeld hiervan is het waterafvoersysteem van de nieuwe hangar op Aviolanda Aerospace, die dus bijdraagt aan de vernatting van de Vinkenberg.

Het project is in samenwerking met de gemeente Woensdrecht, Waterschap Brabantse Delta en de boswachters van Brabants Landschap gerealiseerd.