Bergen op Zoom

Rem op herinrichting Gouvernementsplein: BSD en Samen0164 willen geen nieuwe horeca

Han Verbeem Han Verbeem

De voorbereidingen voor de herinrichting van het Gouvernementsplein in de Bergse binnenstad zijn op het allerlaatste moment stilgelegd. Deze week zou het plein op de schop gaan, maar raadsleden Piet Juten (BSD) en Reinout Krijnen (Samen0164) trokken het afgelopen weekeinde aan de bel bij het college. De werkzaamheden zijn daarom voorlopig uitgesteld, zo bevestigt gemeentewoordvoerder Erwin Stander. Inmiddels hebben de twee fracties een raadsmotie voorbereid voor de komende raadsvergadering, om de komst van nieuwe horeca op het plein te blokkeren.

De plannen voor de herinrichting van het Gouvernementsplein zijn al sinds de zomer bekend. Op 28 juli heeft het college een overeenkomst gesloten met de ontwikkelaar van het Gouvernementsgebouw. Het voormalige winkel- en sportcomplex wordt nu ingericht voor horecabedrijven. Ook het Gouvernementsplein wordt daarbij betrokken. Naast de Grote Markt en het Beursplein zou dit het derde horecaplein in het Bergse centrum worden. De bestaande fontein moet plaatsmaken voor terrassen.

Visie Binnenstad

In een brief stellen Juten en Krijnen dat dit strijdig is met het beleid dat de Bergse gemeenteraad eerder heeft uitgezet. Bovendien staat er in de conceptversie van de Visie Binnenstad, die de raad na de jaarwisseling moet vaststellen, geen letter over nieuwe horeca op dit plein. Ook onderzoeksrapporten van een extern bureau ontraden de uitbreiding van horecabedrijven in het stadscentrum. Bovendien staan er nog volop panden leeg en ter overname of te koop in de binnenstad.

Horeca voor horeca

Kort voor het weekeinde verscheen op de Facebookpagina van de gemeente Bergen op Zoom een bericht dat de gemeente al een begin wilde maken met de aanpassing van het plein. “Daardoor raakten we getriggerd”, zegt Piet Juten. Donderdag dienen BSD en Samen0164 de motie in en willen dat de raad zich uitspreekt tégen de uitbreiding van horecalocaties in de binnenstad van Bergen op Zoom. Nieuwe vergunningen mogen pas worden afgegeven als elders in de stad de horecabestemming van leegstaande cafés of restaurants is afgehaald. “Horeca voor horeca”, zo noemt Juten het. Sommige voormalige cafépanden zijn weliswaar gesloten, zoals aan de Lievevrouwestraat, maar zolang de bestemming niet wordt aangepast mogen toekomstige eigenaren weer een nieuwe horecagelegenheid openen.