Wouw

René Hermans (76) maakt verdwenen kruidenierswinkels weer zichtbaar met boekje

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Kun jij uit je hoofd meer dan tien bedrijven uit Wouw opnoemen. Kleine kans dat je dat lukt! Toch zijn er in Wouw ruim 180 bedrijven zoals slagers, bakkers en kruideniers geweest. Dat ontdekte auteur René Hermans toen hij begon aan een serie over Wouwse winkels en bedrijven. Het eerste boekje dat gaat over de vele kruideniers die Wouw telde, is nu verkrijgbaar.

Tegenwoordig zit er een Italiaans restaurant aan de Markt 22 in Wouw, maar vroeger zat er in het pand een kruidenierswinkeltje, weet René Hermans. Even verderop wijst hij een geelkleurige woning aan de Bergsestraat aan. “Hier zat de winkel van de familie Coppens”, zegt Hermans. De 76-jarige auteur heeft zelf nog herinneringen aan de betreffende winkel. “Het was van ons thuis uit een heel eind lopen en vooral met die zware tas met boodschappen terug naar huis”, herinnert hij zich. Geld hoefde hij niet mee te nemen omdat zijn vader of moeder aan het eind van de week de boodschappen gingen afrekenen. “Dat kon toen gewoon nog.”

Nostalgie

In de tijd waar Hermans het over heeft, waren er in Wouw meer dan twintig kruidenierswinkeltjes. “Het heeft mij altijd een beetje geïntrigeerd. Want wij hadden thuis zelf een slagerswinkel, maar mijn moeder die verkocht er kruidenierswaren.” De kruidenierszaakjes veranderden in zelfbedieningswinkels en die veranderden op hun beurt weer in supermarkten. ”Omdat al die kruidenierswinkeltjes zijn verdwenen, wil ik een stukje nostalgie behouden.”

Archief

De auteur putte voor zijn boekje uit eigen ervaring, maar dook ook de archieven van de Heemkundekring in Wouw in. Hij wist enkele mensen te interviewen die vroeger kruidenier waren of waarvan de ouders een winkeltje hadden. Een bezoek aan de kruidenier was destijds een tijdsintensieve bezigheid, waarbij vakmanschap en sociale interactie centraal stonden. Daarom heeft het boekje de titel ‘Toen de Wouwse kruidenier nog tijd had…’gekregen.

Uitverkocht

Het boekje dat namens heemkundekring De Vierschaer is uitgegeven valt duidelijk in de smaak in de Wouwse gemeenschap. De eerste oplage van 400 boekjes is al verkocht, en een tweede druk is onderweg. Ondertussen is René Hermans alweer aan het schrijven voor zijn volgende uitgaves over onder meer bakkers, cafés en slagers. Grote kans dat die boekjes net zo’n succes worden.

Lees ook: Wouwse heemkundekring vindt eindelijk onderkomen