Noordhoek

Renovatie- en verduurzaamheids­plannen voor dorpshuis Noordhoek

Dorpshuis Noordhoek

De renovatie van dorpshuis Noordhoek is in zicht (foto: gemeente Moerdijk)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het dorpshuis in Noordhoek gaat op de schop. Daar heeft de gemeente Moerdijk een plan voor gemaakt, en in mei gaat de gemeenteraad daar een besluit over nemen. Het dorpshuis is namelijk zo verouderd, dat renovatie echt nodig is. Het doel: het huidige pand zodanig opknappen dat het straks weer eigentijds en duurzaam is.

Woningcorporatie Woonkwartier – de huidige exploitant van het gebouw – en de gemeente Moerdijk hebben samen een ‘haalbaar plan’ opgesteld. Dat is gemaakt op basis van een uitgebreid onderzoek, en goede afspraken tussen de gemeente en Woonkwartier. Er zijn afspraken gemaakt over het eigendom, onderhoud, gebruik en het beheer van het dorpshuis. Als de grote renovatie klaar is, zal de gemeente de exploitatie van het gebouw op zich nemen.

Renoveren en verduurzamen

De werkzaamheden zullen bestaan uit het renoveren van het dak, het aanbrengen van zonnepanelen en een nieuwe verwarmingsinstallatie. Ook wordt het gebouw beter geïsoleerd en krijgen de wanden en vloeren een opknapbeurt.

Alle functies binnen het gebouw blijven gelijk. De gymzaal blijft dus behouden, waardoor de leerlingen van de Sint Jozefschool in het dorp kunnen blijven gymmen. Ook de kinderopvang en de ontmoetingsruimte blijven in dezelfde plek in het gebouw. Het kan wel zijn dat tijdens de werkzaamheden, sommige gebruikers tijdelijk even naar een andere locatie uitwijken. Wie dit zijn en waar zij naartoe gaan wordt binnenkort uitgelegd tijdens een informatiebijeenkomst. Wanneer dit is moet nog bekendgemaakt worden.

Twintig jaar vooruit

“We zetten in op een grootschalige opknapbeurt”, laat wethouder Bennie Blom weten. “Hiermee kunnen we weer voor een periode van minimaal twintig jaar ruimte bieden voor ontmoeten, sporten, (gym)onderwijs en kinderopvang voor alle leeftijden onder één dak.”

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, is het de bedoeling dat Woonkwartier deze zomer nog start met de werkzaamheden. Het is het streven dat eind 2024 de werkzaamheden klaar zijn, en Woonkwartier het stokje dus overdraagt aan de gemeente Moerdijk.