Halsteren

Rian Govers lijsttrekker BBB voor Waterschap: ‘Ik zie overeenkomsten met Lokaal Realisme’

Han Verbeem Han Verbeem

De Boeren Burger Beweging (BBB) doet definitief mee met de provinciale en waterschapsverkiezingen van 15 maart. Voor Waterschap Brabantse Delta is Rian Govers-Gabriëls lijsttrekker – zo hebben de leden zaterdagmiddag beslist. Tijdens een landelijke bijeenkomst bij Utrecht is ze gekozen tot aanvoerder. Voor Govers, nu al waterschapsbestuurder én fractievoorzitter van de Bergse raadspartij Lokaal Realisme, is het een logische stap in haar politieke loopbaan. Ze blijft raadslid, zegt ze: “Eigenlijk zijn er best veel overeenkomsten tussen de BBB en Lokaal Realisme.”

Govers is van huis uit agrarisch ondernemer en heeft samen met haar man een champignonkwekerij in Halsteren. Sinds 2014 zit ze in de Bergse gemeenteraad; aanvankelijk voor de VVD en in 2021 maakte ze de overstap naar een nieuw opgerichte partij, Lokaal Realisme. Momenteel is ze in Bergen op Zoom fractievoorzitter van deze lokale partij, die met drie raadszetels een belangrijke coalitiepartij is en ook een wethouder heeft geleverd in het huidige college.

Geborgde zetel

In het algemeen bestuur van Waterschap Brabantse Delta heeft Govers momenteel een zogeheten ‘geborgde zetel’. Deze plaats wordt niet ingevuld door algemene verkiezingen maar is toegekend aan landbouworganisatie LTO. De geborgde zetels verdwijnen langzamerhand bij de waterschappen en daarmee was de positie van Govers ongewis. “Ik wil wél doorgaan in het bestuur en daarom doe ik mee met de verkiezingen. Sinds 2019 ben ik al lid van BBB.”

Organisatie op orde

De overeenkomsten met het verkiezingsprogramma van BBB en dat van Lokaal Realisme zijn groot, constateert ze. “Ook met Lokaal Realisme zijn we voor orde op zaken, het eerlijke verhaal, de organisatie op orde: dat is één op één door te vertalen.” Op de vraag of ze nu de Bergse ‘Caroline’ gaat worden, moet ze wel lachen. “Nee, Caroline van der Plas is een geweldig mens maar we zijn echt twee heel verschillende personen. Ik blijf gewoon dezelfde Rian.”

Nucancering

De fractie van Lokaal Realisme feliciteert Govers met haar nieuwe functie maar partijleider en wethouder Joost Pals maakt tegelijk wel een kanttekening, als het gaat om de door haar genoemde overeenkomsten met BBB: “Lokaal Realisme kijkt genuanceerder naar landbouw, natuurontwikkelingen en het stikstofbeleid – voor zover wij daar als lokaal bestuur invloed hebben”, zegt Pals. Zijn fractie geeft Govers de ruimte in haar ambities bij het waterschap maar Pals benadrukt wel dat zijn partij zeker geen lokale afdeling wordt van de BBB. “Daarvoor zijn de verschillen te groot”, zegt hij stellig.