Bergen op Zoom

Marc (16) skeelert 24 uur voor Oekraïne: ‘Je kan altijd wat doen’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Marc Chavardès (16) uit Bergen op Zoom skeelerde vierentwintig uur door regen, wind en sneeuw. De 5 VWO-scholier van ’t Rijks zamelde zo geld in voor de oorlogsslachtoffers uit Oekraïne. “Je moet er met honderd procent vertrouwen in jezelf voor gaan.”

Marc werd geïnspireerd door de mannen van Tour de Tietema, die tijdens 3FM Serious Request 24 uur lang fietsten voor het goede doel. De scholier wilde eerst gaan hardlopen, maar dat bleek fysiek niet haalbaar. “Skeeleren is ook veel origineler.”

Helpen

Met zijn actie hoopt Marc anderen te inspireren. “Niet alleen BN’ers, influencers en presidenten kunnen zich inzetten voor de mensen in Oekraïne, maar ook de normale man uit de samenleving, die eigenlijk geen invloed heeft op hogere politiek,” beargumenteert hij. “Bekend of niet, je kan altijd wat doen. Iets kleins helpt al heel erg. Je moet er met honderd procent vertrouwen in jezelf voor gaan.”

Ook de normale man, die geen invloed heeft op hogere politiek, kan zich inzetten voor de Oekraïeners.

Marcs ambitie was om tweeduizend euro op te halen, door een afstand van driehonderd kilometer te skeeleren. Hiervoor legde hij verschillende etappes af, variërend van tien tot 86 kilometer. “De rondjes waren nooit hetzelfde.” Onderweg kwam hij onder andere door het bos bij Zandven, maar ook door de haven van Antwerpen. “Daar zweefde ik zowat over het fietspad. Mijn verstand ging op nul.”

Zere voeten

Toch had hij ook wat te verduren: wegen met kasseien, hevige windvlagen en een flinke sneeuwstorm. Daardoor kwam de afstand uiteindelijk uit op 230 kilometer. “Ik heb het onderweg totaal niet koud gehad, maar mijn voeten doen nu wel pijn,” vertelt hij. Ondertussen warmt hij zich op aan een bekertje koffie en werkt hij een snoepje naar binnen, om wat energie op te doen voor zijn finaleronde.

Mijn voeten doen nu wel pijn.

Zijn topsportcoach, die hem begeleidde tijdens zijn challenge, besluit alvast Marcs moeder te bellen. Zijn wens om zijn skeelers na zijn laatste ronde te vervangen voor sneakers is al duidelijk zichtbaar. De teller van zijn actie, waarvoor nog steeds gedoneerd kan worden, staat inmiddels op 2.500 euro. “Mijn doel is bereikt, maar de skeelers gaan voorlopig in de kast.”