West-Brabant

Rijstrook Haringvlietbrug wordt alsnog verbreed voor betere doorstroming verkeer

Haringvlietbrug

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Rijkswaterstaat gaat de linkerrijstrokenvan de Haringvlietbrug breder maken. De rijbaan gaat van 1,95 meter naar 2,35 meter. Dat zou het makkelijker moeten maken om vrachtwagens in te halen. En hierdoor zou het verkeer op de Haringvlietbrug beter doorstromen. Maar om dat te kunnen regelen, moet de Haringvlietbrug wel weer drie nachten worden afgesloten. Er is dan steeds één rijrichting dicht. De afsluiting is in het weekend van 1 tot 4 oktober.

De linkerrijstrook was zo smal gehouden, omdat de politie op de middenberm de snelheid moest controleren met mobiele radarapparatuur. Je mag op de Haringvlietbrug namelijk nog maar 50 kilometer per uur rijden. Anders trillen de klemmen los waarmee het wegdek vastzit aan de klep. De politie heeft de mobiele radarcontroles vervangen door vaste handhavingscamera’s. Hierdoor komt er ruimte vrij in de middenberm. En dus kan Rijkswaterstaat de linkerrijstroken in beide richtingen iets breder maken.

Inhalen van vrachtwagens is nu te lastig

Rijkswaterstaat denkt dat het verkeer makkelijker kan doorrijden als de rijbanen breder zijn. “Daarnaast blijkt uit de monitoring van de verkeerssituatie op de brug en signalen vanuit publiek en pers dat veel weggebruikers moeite hebben met de smalle linkerrijstrook,” zo laat Rijkswaterstaat weten. “Deze wordt als te smal ervaren, wat inhalen lastig maakt, zeker als rechts een vrachtwagen rijdt.” Inhalen zal makkelijker zijn na de verbreding, maar de maximum snelheid blijft gewoon 50 kilometer per uur.

Het werk aan de Haringvlietbrug staat gepland in de nachten van vrijdag 1 oktober tot en met maandag 4 oktober. De aannemer verbreedt dan niet alleen de linkerrijstroken, maar herstelt ook de asfaltschade richting Rotterdam. Op die manier kan de overlast beperkt blijven tot één weekend.

Wanneer is welke rijrichting dicht?

De rijstrook richting Bergen op Zoom is als eerste aan de beurt: van vrijdag 1 oktober 21.00 uur tot zaterdag 08.00 uur. Dan is dus de rijrichting naar Bergen op Zoom afgesloten voor verkeer. Van zaterdag 2 oktober 21.00 uur tot zondag 10.00 uur is juist de weg richting Rotterdam dicht om de rijstrook te verbreden. En ook van zondag 3 oktober 21.00 uur tot maandag 05.00 uur is de Haringvlietbrug richting Rotterdam afgesloten. Maar dan voor het vernieuwen van het asfalt.

Rijkswaterstaat geeft omleidingsroutes aan. Als je vanuit Rotterdam richting Bergen op Zoom gaat, kun je langs de A15, A16, A17 of A59. Kom je van Rotterdam richting Zierikzee dan wijzen de borden je naar de A15 en N57. Verkeer dat vanuit Bergen op Zoom richting Rotterdam gaat, kan omrijden via de A59/A17, de A16 en de A15. Kom je vanuit Zierikzee richting Rotterdam dan gaat je omleiding via de N57 en A15.

Lees ook: Protest heeft geholpen: rijbanen Haringvlietbrug blijven open, wel terug naar 50km Lees ook: Petitie tegen maatregelen op Haringvlietbrug: ‘Kost 100 miljoen per jaar’ Lees ook: Herstel Haringvlietbrug gaat 6 jaar duren: ‘Wachten op megafiles’