Bergen op Zoom

Rioolbelasting wordt waterzorgheffing: grootverbruikers betalen extra

© Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Huishoudens en perceeleigenaren in Bergen op Zoom kunnen een iets andere rioolheffing tegemoet zien. Deze heet voortaan de waterzorgheffing. Daarbij worden de heffingen per perceel berekend; een vast bedrag van 351 euro per jaar. Grootverbruikers met een verbruik van meer dan duizend kuub drinkwater per jaar moeten extra betalen. Eigenaren van gebouwen zonder wateraansluiting betalen minder: 207 euro per jaar.

Louis van der Kallen (BSD) merkt op, dat de verordening weliswaar een naam krijgt maar dat de inwoners er weinig van zullen merken. “Prima om zo min mogelijk te veranderen en nieuwe verbeteringen toe te passen.” Grootverbruikers betalen 85 cent per kuub extra. “Maar hoe meet je dat verbruik dan”, vraagt Arjan van der Weegen (GBWP) zich af.

Het oppompen van grondwater zou nauwelijks te controleren zijn. De controlerende veldbezoeken -die wethouder Joost Pals voorstelt- bieden voor Van der Weegen té weinig zekerheid. Van der Kallen noemt het een “theoretische discussie”, want de échte grootverbruikers hebben volgens hem allemaal meters waarop het grootverbruik is af te lezen.

Regenwater schoon water

Want water is kostbaar en regenwater moet niet langer op het riool worden afgevoerd, maar opgevangen en via filtratie zorgen dat het direct de bodem in gaat. “Want regenwater is schoon water, zegt Selin Karar (GroenLinks/PvdA). Bergen op Zoom kent ruim 30.000 woningen en meer dan 2.300 gebouwen met een andere bestemming. Garageboxen zijn vrijgesteld van de waterzorgheffing, omdat deze vaak aan een woning gekoppeld zijn.

Pragmatisch

De gemeente is jaarlijks 13,8 miljoen euro kwijt aan watertaken. Bijna alle partijen zijn het eens met de aanpassing, zo blijkt donderdag in de raadszaal tijdens de commissievergadering. “Het is de meest pragmatische manier om te kijken naar het principe van de vuiler betaalt”, zegt Ronald van Oosterhout (Samen0164). Daarmee gaat het voorstel voor alle raadsfracties als hamerstuk naar de raadsvergadering van volgende week.