Huijbergen

Nieuw rioolstelstel in Huijbergen moet zorgen voor minder wateroverlast

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Demerstraat in Huijbergen is momenteel een grote zandstraat. De riolering wordt vervangen van een gemengd rioolstelsel naar een gescheiden stelsel. Het doel: minder wateroverlast én minder droogte. Wethouder Jeffrey van Agtmaal was in de Demerstraat aanwezig om uitleg te geven over het project.

De straat kampte de afgelopen jarig regelmatig met waterlast veroorzaakt door hevige regenval. ‘’Dat komt omdat alle rioleringen van Huijbergen in de Demerstraat uitkomen’’, vertelt Van Agtmaal. De riolering raakt bij hevige regenval overbelast, waardoor er wateroverlast ontstaat.

Gescheiden riolering

‘’Ze zijn het riool waar het regenwater op uitkomt aan het scheiden van de riolering die van de huizen komt’’, vervolgt hij. Op die manier zal het rioleringsstelsel minder snel overbelast raken en is er minder wateroverlast. Het opgevangen regenwater komt in watergang de Blikloop terecht. Op deze manier blijft het water wel in het gebied, wat weer zorgt voor minder droogte.

Klimaatadaptie

‘’Bijzonder is dat dit project in het kader van klimaatadaptie heel gunstig is.’’ Naast een verbeterde riolering, komt er extra groen terug in het dorp. Ook wordt de sloot in de Demerstraat verbreed. Er komt een fietsstraat in Huijbergen, waar fietsers voorrang hebben op de automobilist.

Stukje bij beetje gaan we heel het dorp voorzien van nieuwe en goede riolering

De Demerstraat wordt als eerste aangepakt, omdat daar het vaakst overlast is. Later zijn andere delen in Huijbergen aan de beurt. ‘’We gaan stukje bij beetje heel het dorp voorzien van nieuwe en goede riolering.’’ De verwachting is dat de werkzaamheden tot half oktober duren.