Tholen

Riviersteiger-motie voor Thoolse coalitie de druppel, positie Hommel onhoudbaar

De riviersteiger bij Tholen-stad komt er uiteindelijk niet, maar Tholen is wel 150.000 euro kwijt aan onderzoekskosten. (Foto: Gemeente Tholen / Koch Ingenieurs)

Han Verbeem Han Verbeem

De dinsdag afgetreden VVD-wethouder Frank Hommel van Tholen stond al geruime tijd onder druk, vanwege omstreden kwesties. De motie van afkeuring die hij vorige maand overleefde, bleek uiteindelijk doorslaggevend voor de coalitiepartners SGP en CU. Vlak voor kerst kreeg Hommel te horen dat er geen steun meer was vanuit deze partijen, zo bevestigt VVD-fractievoorzitter Anco Fase.

Volgens Fase blijft de VVD het bestuursakkoord steunen, maar er is geen VVD-kandidaat beschikbaar die Hommel momenteel als wethouder kan opvolgen. Daarom stapt de partij ook uit de coalitie. Het vertrek van Hommel is dinsdag bekendgemaakt via een persverklaring van de gemeente Tholen, Hommel is sindsdien niet bereikbaar voor commentaar.

Geen wantrouwen

Fase geeft aan dat de boodschap van de SGP en CU voor de VVD als een verrassing kwam, maar er is volgens hem geen sprake van wantrouwen. Hij benadrukt dat de gesprekken tussen de coalitiepartners en Hommel vriendelijk en collegiaal verliepen, maar de conclusie was duidelijk: zo kon het niet doorgaan. Na de jaarwisseling heeft de VVD-fractie de kwestie intern besproken. Daaruit bleek dat Hommel weliswaar de steun van zijn fractie behoudt, maar dat er onvoldoende basis is om verder te gaan. Dinsdag maakte hij zijn vertrek als wethouder bekend.

Grondtransactie

Eerder kwam Hommel nog in botsing met de raad met een grondtransactie uit 2018, waarbij DSV Solutions een bedrijfsterrein verwierf tegen een veel lagere prijs dan de marktwaarde. DSV heeft het vastgoed binnen enkele maanden tijd met een miljoenenwinst doorverkocht – er zou volgens ABT sprake zijn geweest van ongeoorloofde staatssteun aan DSV. Andere dossiers, zoals de begroting van de Zeeuwse muziekschool en het problematische zwembad De Spetter, toonden aan dat Hommel onvoldoende bestuurlijke grip had. In maart 2020 eiste de oppositie zelfs dat een andere wethouder de portefeuille van Hommel zou overnemen bij het zwembaddebacle.

Motie van afkeuring

De meest recente politieke onrust ontstond tijdens de raadsvergadering van 7 december. Hommel kreeg kritiek vanwege onduidelijkheid over kosten met betrekking tot de geannuleerde plannen voor een rivieraanlegsteiger, evenals onverklaarbare onderzoekskosten van 150.000 euro. Een motie van afkeuring werd ingediend door ABT-voorman Han van ‘t Hof, die aanvankelijk gericht was tegen Hommel maar later tijdens het debat gericht werd tegen het volledige college van burgemeester en wethouders. De motie werd gesteund door de volledige oppositie.