Bergen op Zoom

RIVM: Rookvrije sigaret van Philip Morris is kankerverwekkend

Philip Morris in Bergen op Zoom opende vorig jaar nog een productielijn voor de iQOS

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat de alternatieve sigaret van fabrikant Philip Morris schadelijk is voor de gezondheid. De iQOS, zoals de sigarettenfabrikant de variant op de e-sigaret noemt, zou verslavende nicotine en schadelijke stoffen bevatten die zelfs kankerverwekkend zijn.

Vorig jaar opende Philip Morris in Bergen op Zoom nog een nieuwe productielijn voor speciale tabak voor de variant op de e-sigaret. Wereldwijd zijn er al meer dan vier miljoen gebruikers van de iQOS, aldus Philip Morris.

Het RIVM kondigde bij de lancering van de productielijn al aan onderzoek te doen naar het verhitten van tabak en de iQOS. Het onderzoeksinstituut concludeert nu dat de iQOS schadelijk is voor de gezondheid, maar waarschijnlijk minder schadelijk dan het roken van een tabakssigaret. Het verhitten van de tabaksstick zou leiden tot vorming van kankerverwekkende stoffen. Onderzoekers kunnen echter niet zeggen wat de precieze schadelijke effecten zijn.

Het kabinet kondigt maatregelen aan naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van het RIVM. Zo moet er een leeftijdsgrens komen om de alternatieve sigaret te kunnen kopen en ook mag er geen reclame meer worden gemaakt. Deze regels waren nu nog niet van toepassing, omdat de iQOS van Philip Morris niet onder de Tabaks- en Rookwarenwet viel.

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil nu de wet aan laten passen en heeft dinsdag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer met de aangekondigde maatregelen.