Roosendaal

Rolbrug onderweg naar Stadsoevers in Roosendaal

Maarten Elst Maarten Elst

Het lange wachten zit er bijna op. Nog even en de rolbrug wordt geïnstalleerd over de Vliet in de Roosendaalse wijk Stadsoevers. De brug moet het centrum verbinden met de wijk Westrand. Langzaam verkeer hoeft niet langer gebruik te maken van de drukke Vlietbrug, maar kan in alle rust de Vliet oversteken. De rolbrug is een verstelbare brug. Bij het passeren van boten of grote evenementen zoals de sinterklaasintocht kan de brug worden opgerold.

Tientallen dranghekken omcirkelen momenteel de plek waar op korte termijn de rolbrug moet komen. “Aan de overkant zie je een groot blok beton met drie prachtige tullpetaonen”, vertelt architect Laurens de Boer. “Dat blok beton staat er niet zomaar. Daar komt een brug. Een gele rolbrug om precies te zijn.”

Van Brakel… via Heusden… naar Roosendaal

“Zoals je ziet, is er nog helemaal niks”, vult mede-ontwerper Donald Marskamp aan. “Maar we zijn weldegelijk hard aan het werk. Namelijk in Brakel wordt de rolbrug nu samengesteld. Momenteel is de brug op transport naar Heusden om de eerste laag verf eroverheen te krijgen. Langzaamaan gaan we hem helemaal geel maken en afmaken en komt ‘ie straks rond de zomer hier te staan.”

Een sterk staaltje innovatieve techniek komt naar Roosendaal. “Het principe achter de rolbrug is heel simpel”, vertelt De Boer. “De brug rolt weg, zodra er een schip aankomt. In dit geval rolt hij terug de Kade op. Deze brug bestaat uit twee delen: een vast deel en een beweegbaar deel. Bij bijvoorbeeld de sinterklaasintocht kan het gebruikt worden als een speciale plek om als toeschouwer op te staan. Dan sta je midden op de Vliet.”

In het kielzog van de Vlietbrug

De rolbrug komt op een steenworp afstand van de Vlietbrug waar auto’s van de Westrand naar industrieterrein Borchwerf rijden en vice versa. “Er is inderdaad nog een brug. We wilden nog een brug voor het langzame verkeer. We hebben namelijk ook de Passerelle in de stad die heel mooi de verbinding maakt tussen het centrum en Stadsoevers. Daar hoort eigenlijk nog een verbinding over de Vliet heen. Die maken wij door middel van deze brug”, verduidelijkt Marskamp.

Precies op het midden van de nieuwe rolbrug komt ook een ontmoetingspunt. “Doordat we juist een bajonet maken, oftewel een verspringing, maken we een hele mooi plek om te zitten. Van daaruit kan je naar ‘t Zwaaigat en over de lengte van de Vliet naar de Vlietbrug kijken. Zo in de richting van het haventje.”

Voor de zomervakantie gereed

Het geel verven van de rolbrug is de laatste stap van de voorbereidingen. Nog voor de zomervakantie willen de ontwikkelaars de brug over de Vliet plaatsen. “De brug wordt nu in elkaar gezet in Brakel en geverfd in Heusden. Daarna komt de brug hier naar toe. Het is overigens niet direct dat als de brug hier is, dat het klaar is. Dan moeten we hem ook nog testen. Maar dan krijgen we wel een periode waarin voetgangers al over de brug kunnen wandelen. Het openschuiven van de rolbrug zal iets later kunnen. Het testen van de brug kan enkel hier. We verwachten dat na de zomervakantie de brug helemaal klaar is voor gebruik.”