Wouw

‘Rolstoelpad bij kasteel is een prachtig slotstuk voor Wouw’

Sita Kengen Sita Kengen

Op zaterdag 1 juni wordt ‘Wouw rolt’ georganiseerd. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de rolstoeltoegankelijkheid in heel Nederland. Met de opening van een rolstoelpad moet Wouw weer een stuk rolstoelvriendelijker worden.

Bij aankomst bij buurthuis de Geerhoek in Wouw is het probleem meteen al te zien. Er is een oprijlaan voor mensen die in een rolstoel zitten, maar de deur kunnen ze niet in. Deze gaat namelijk niet automatisch, maar moet opengetrokken worden. Iets wat onmogelijk is voor mensen met een rolstoel, scootmobiel of rollator. “De gemeente heeft plannen hier een sensor te plaatsen. Als je dan aankomt dat gaat de deur automatisch open”, zegt Piet van Meel (78), hij maakt zich al jaren hard voor rolstoeltoegankelijkheid in Wouw.

Veel dorpen kunnen een voorbeeld nemen aan Wouw.

“Er wordt hard aan de rolstoelvriendelijkheid in Wouw gewerkt. Al zijn er nog een aantal stukken waar je beter niet met je rolstoel of rollator doorheen kan gaan”, zegt Wanda Broos (67), voorzitter van de Zonnebloem Wouw/Wouwse Plantage. “Ondanks dat er nog veel te doen is, is er ook al veel gedaan. Veel dorpen kunnen daar een voorbeeld aan nemen.”

Rolstoelpadenplan

Elf jaar geleden is Piet van Meel samen met de dorpsraad begonnen met het maken van een plan om rolstoelpaden in Wouw aan te leggen. “Zo is het rolstoelpadenplan (folder met kaart, red.) ontstaan. We begonnen de gemeente hierbij te betrekken en subsidies aan te vragen”, zegt hij. Ondertussen zijn er al veel rolstoelvriendelijke paden gerealiseerd en in kaart gebracht in de folder.

Het laatste pad

Komend weekend wordt het nieuwe rolstoel(vriendelijke)pad naar het Kasteel Van Wouw toe geopend. Het pad is 550 meter lang en was eerst niet te begaan met een rolstoel. “Het rolstoelpad bij het kasteel is wel een slotstuk. Het is nu een kwestie van alles onderhouden. We zijn constant met het onderhoud van de paden bezig.”

De kaart is vooral belangrijk voor mensen in een duwrolstoel.

Matthee Bruijns (71) is vanwege een dwarsleasie afhankelijk van rolstoel en scootmobiel. Hij weet wat het is om op moeilijk begaanbare paden te moeten rijden. “Ik rij met een elektrische rolstoel, die heeft best wel veel kracht, zo kan ik dus bijna overal wel rijden. De rolstoelkaart vind ik vooral belangrijk voor mensen met een duwrolstoel, daar zijn deze paden erg goed voor, omdat ze redelijk goed rijden en weinig kuilen hebben. Ik vind wat Piet gedaan heeft voor Wouw echt een goede uitkomst.”

Rolstoeltoegankelijkheid

Zaterdag 1 juni staat landelijk in het thema van rolstoeltoegankelijkheid. “Wij hebben nagedacht over hoe we hier aandacht aan konden gaan geven. We zagen hoe ze dat in Almere deden en wilden dat hier ook. Zo is ‘Wouw rolt’ ontstaan”, vertelt Broos. In de middag gaan de deelnemers met rolstoelen, rollators en te voet naar de kasteelweide. Daar is een officieel gedeelte met de opening van het rolstoelpad en overhandiging van de oorkonde ‘kern met pit’.

Trots

“Ik ben toch wel erg trots dat we nu eindelijk zo ver zijn”, zegt van Meel. “Het maakt me erg blij.” Bruijns voegt toe: “Ik vind het voor de mensen erg belangrijk dat Wouw rolstoelvriendelijker is. Er zijn wijken waar veel ouderen wonen. Als zij paden hebben waar ze redelijk overheen kunnen, is dat erg fijn.”