Putte

Ron van Hoof: ‘Als kind van een jaar of 10 wilde ik al heel graag zingen’

Sita Kengen Sita Kengen

Van zingend op zijn eigen slaapkamer naar de hoofdrol in een basisschoolmusical. En van tamboer bij de fanfare naar zijn eigen band. Al 50 jaar lang maakt artiest Ron van Hoof (65) uit Putte muziek. 6 april viert hij zijn jubileum. Deze week was hij bij Cocktail te gast.

Ron van Hoof is dit jaar vijftig jaar artiest. “Lang hè, dat is al een halve eeuw”, zegt hij. “Als kind van een jaar of 10 wilde ik al heel graag zingen, dat was echt wel mijn ding.” In zijn slaapkamer stond hij, met een verlengsnoer van zijn moeder als microfoon, liedjes mee te zingen. “Ik was een hele grote fan van Heintje, ik kende al zijn liedjes.” Ook op de basisschool kreeg hij van de meester de hoofdrol in de musical vanwege zijn zangkunsten.

Op zijn veertiende werd de zanger ook muzikant. “Ik wilde altijd al zingen of op gitaarles, maar daar hadden wij de financiële mogelijkheid niet voor.” Hij mocht als tamboer in fanfare ‘De Volharding’ meespelen. “Dat vond ik eigenlijk niks, want ik wilde graag zingen.”

Band

Na een paar jaar mocht hij toch op gitaarles. “Ik zat bij ACSETA, een hele grote club in Putte, met jongeren die allemaal gitaar en accordeon speelden. Met een aantal mensen uit die club ben ik mijn eerste bandje begonnen, The Salvo’s.” Hij begon deze band toen hij 15 jaar oud was, bij de zogenaamde beatmis (jongerenmis) in de kerk. “We begonnen in de kerk, daarna daarbuiten, maar na een jaar stopte de band al. Toen ben ik weer een ander bandje begonnen.” Zo heeft hij in meerdere bands gespeeld.

In 2015 ben ik weer solo gegaan

Van Hoof had naar eigen zeggen niet alleen talent voor zingen, maar ook voor gitaarspelen. “‘The Hearts’ was een hele bekende band van die tijd, zij vroegen mij of ik in hun band wilde spelen.” Van Hoof is altijd zanger en gitarist geweest, tot 2015, toen is hij solo gegaan.

Piratentijd

“In de jaren 80 ben ik ook even kort solo geweest, onder de naam Riccardo, dat was in de zogenoemde piratentijd.” Onder die naam heeft Van Hoof vier singles opgenomen. De teksten schreef hij zelf. “Met de band deden wij alle liedjes uit de top 40 in die tijd. “In 2015 was het met de bandjes wel een beetje over, toen zijn we nog even een duo geweest, maar daar zijn we uiteindelijk ook mee gestopt. Toen heb ik de solo tour opgepikt.”

Het was echt een hobby, een bijverdienste

“Het was echt een hobby, een bijverdienste”, vertelt hij. “Uiteindelijk is het een uit de hand gelopen hobby geworden. Nu is het is echt wel officieel, het is geen bijverdienste meer te noemen.”

Jubileum

Op zaterdag 6 april om 14 uur in Multi Functioneel Centrum (MFC) De Biezen in Putte, viert Van Hoof zijn 50 jarig jubileum. Kaarten zijn te koop bij alle multifunctionele centra in de gemeente Woensdrecht en de Primera winkels, maar ook via Van Hoof zijn facebookprofiel of op de website ronvanhoofzingt.nl. “Ik word tijdens het jubileum begeleid door mijn eigen band ‘Come Back’. Het wordt een hele leuke middag met alle liedjes van 1974 tot nu toe. We hebben een extra grote zaal genomen, zodat mensen lekker kunnen dansen.”