Bergen op Zoom

Ronde Tafel 57 schenkt ruim 30.000 euro aan Leergeld de Brabantse Wal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De stichting Leergeld de Brabantse Wal heeft ruim 30.000 euro gekregen van mannenvereniging Ronde Tafel 57. Leergeld de Brabantse Wal bestaat 15 jaar en dit geld is de kers op de verjaardagstaart. De Ronde Tafel 57 heeft de cheque van 30.250 euro donderdagavond uitgereikt, tijdens een benefietavond in Bergen op Zoom.

De leden van Ronde Tafel 57 hadden vooraf al geld ingezameld. Ze hebben sponsorpakketten verkocht, waarbij kopers extra geld konden geven voor de stichting Leergeld. Ook de opbrengst van de toegangskaarten voor de benefietavond waren voor het goede doel. En op de avond zelf was er nog een extraatje. “Gedurende deze avond heb ik een hele mooie veiling van een twaalftal items weten te realiseren, waarbij ook zo’n 25% van het totaalbedrag is opgehaald,” rekent een trotse Rob Hense uit, penningmeester bij de Ronde Tafel 57.

Eén op twaalf kinderen door armoede aan de zijlijn

Jack van Ginderen nam de cheque voor Leergeld de Brabantse Wal in ontvangst. Hij was duidelijk beduusd van het hoge bedrag. “Ja, wij waren hier echt zo verbaasd over. Aanvankelijk dacht ik dat ie bedoelde 2.000 euro,” vertelt hij glunderend. “En toen ie tegen me zei ‘ik wilde het eigenlijk wat beter doen dan vorig jaar, toen we er achttien hadden’ dacht ik ‘hoe kan dat nou in deze tijd?’ En dat het nu 30 is, is werkelijk onvoorstelbaar.”

De leden van de Ronde Tafel 57 hoefden niet lang na te denken over het goede doel van dit jaar. Ze beseffen maar al te goed dat niet alle ouders even rijk zijn. En dat het voor sommige kinderen dus niet vanzelfsprekend is om mee te gaan op schoolkamp, lid te zijn van een sportclub, of buitenschoolse activiteiten te doen. “Eén op de twaalf kinderen leeft in armoede, groeit op onder de armoedegrens. Die kinderen die staan letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn in de maatschappij,” legt voorzitter Yannick Jansen uit. “Die gedachte greep ons eigenlijk zo aan, dat wij vrij unaniem gekozen hebben om dit goede doel als doel te stellen.”

Zorgen dat kinderen lid kunnen zijn van vereniging

Leergeld de Brabantse Wal verwacht dat de 30.000 euro komend jaar hard nodig zal zijn. Van Ginderen denkt dat steeds meer mensen het lidmaatschap van hun club niet meer kunnen betalen. En hij denkt dat kan de stichting Leergeld dat kan opvangen. “Dat wij heel veel van die kinderen tussen de vier en de achttien blij kunnen maken met een lidmaatschap.” Verenigingen kunnen zich melden bij Leergeld. “En wij kunnen helpen, als het nodig is.” Van Ginderen kijkt nog eens naar de cheque. “Het doet heel veel voor ons, want het is geweldig zoals ze dat bij elkaar hebben gebracht.”

Lees ook: Leergeld wil niet verder met Bergen op Zoom bij korten op armoedebeleid