Bergen op Zoom

Roosendaal en Bergen op Zoom verstevigen de samenwerking

Roosendaalse Tullepetaon en Bergse Peperbus

Kitty Joachems Kitty Joachems

Dat Roosendaal en Bergen op Zoom al op veel terreinen samenwerken is niets nieuws. Onlangs nog stonden de Roosendaalse wethouder Cees Lok en zijn Bergse collega Patrick van der Velden samen met een bus verf in de hand in Wouw. Ze gaven daar samen met staatssecretaris Van Veldhoven de officiële aftrap voor de fietssnelweg F58. Niet alleen de F58 verbindt beide steden met elkaar. Beide colleges kwamen op 1 juni samen en zijn het er unaniem over eens: het is tijd om de samenwerking flink te verdiepen.

Burgemeester Han van Midden zegt op Facebook dat beide steden samen optrekken om een sterke regio te vormen. “Regio West-Brabant-West, ofwel de Westflank van West-Brabant, heeft namelijk veel te bieden en we willen dat onze regio goed op de kaart komt te staan. We zien volop kansen die we willen benutten”, aldus de Roosendaalse burgemeester.

Ontwikkelplan West-Brabant-West

Op 9 juli gaan de colleges samen naar de provincie om het gezamenlijke Ontwikkelplan West-Brabant-West neer te leggen. Bij het opstellen van dat plan zijn ook omliggende gemeenten als Halderberge, Rucphen, Moerdijk, Steenbergen en Woensdrecht betrokken.

Ondernemers en gezinnen

De gemeente Bergen op Zoom schrijft op haar website dat de Westflank van West-Brabant veel te bieden heeft. Voor ondernemers én voor gezinnen. Daarom vestigen ondernemers zich graag in deze regio en wonen mensen hier met plezier in de steden en dorpen. “Het is belangrijk dat onze subregio goed op de kaart komt te staan. Daar gaan we ons gezamenlijk met onder meer bedrijfsleven en onderwijsinstellingen voor inzetten.”

Zand en klei

De colleges van Roosendaal en Bergen op Zoom houden graag de vaart in hun plannen. Daarom staat er een nieuwe afspraak gepland na de zomer. Van Midden is enthousiast over de samenwerking en vat het als volgt samen “De Westflank is een regio van zand en klei. Als je die twee mengt, krijg je nog een steviger fundament. En zo kijken wij er ook naar: samen aan én voor een sterke regio, want samen sta je altijd sterker.”

Leutige rivaliteit

Dat de Tullepetaonen en de Krabben het daarbij samen niet altijd eens zijn is geen enkel probleem. De Tullepetaonen zingen uit volle borst “Doegut saome.” De Krabben verwoorden het anders maar bedoelen hetzelfde met “Me steke de koppe bij mekare.”

Lees ook: Staatssecretaris Van Veldhoven bij aanleg F58: Wie slim is, stapt op de fiets