Roosendaal

Roosendaal is boos: overrompeld door komst megasupermarkt langs A58

Foto: Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal is boos op buurgemeente Rucphen over de vergunning voor een megasupermarkt langs de A58. Roosendaal baalt er van dat ze niet vooraf heeft kunnen meepraten. De Albert Heijn XXL komt bij Zegge, op het terrein waar onder ander de Keukenschuur en Vakantie & Sport zaten. Dat is op de grens met Roosendaal, die nu onverwacht de gevolgen moet gaan opvangen.

“We zijn onaangenaam verrast door de komst van deze megasupermarkt en verbaasd dat er niet is overlegd met de regiopartners,” laat een boze wethouder Kees Verstraten weten. De Roosendaalse wethouder wijst er op dat zijn gemeente op twee belangrijke momenten gewaarschuwd had moeten worden. Eerst bij de bestemmingswijziging door de gemeente Rucphen, eind vorig jaar. En nu bij het uitgeven van een vergunning voor de megasupermarkt Albert Heijn XXL.

Normaal gesproken informeer je eerst je buren

Verstraten vindt het onfatsoenlijk. “Bij dit soort grote projecten hoor je vóóraf met elkaar te overleggen, in plaats van elkaar te verrassen met een voldongen feit. Dat is heel normaal en gebruikelijk. Als je als particulier een schutting of een dakkapel gaat plaatsen, dan informeer je ook eerst je buren.”

De gemeente Roosendaal ziet de komst van een extra grote supermarkt best wel zitten. Maar de plek niet. “We zijn niet tegen een XXL-supermarkt maar maken ons wel zorgen over juist deze locatie,” legt de wethouder uit. “Dit heeft namelijk grote impact voor de omliggende ruimte, bewoners, ondernemers en bedrijven. Zo zijn we heel benieuwd hoe de gemeente Rucphen de afwikkeling van het extra verkeer op het onderliggende wegennetwerk denkt te organiseren. Daar zijn deze wegen (zoals bijvoorbeeld de Leemstraat) helemaal niet op berekend.”

Gesprekken met Rucphen, provincie en Albert Heijn

De vraag is, of Roosendaal nog wel iets kan doen. Want zolang bedrijven zich aan de regels houden en de juiste vergunningen binnen weten te halen, zijn ze niet te stoppen. Toch is het laatste woord er nog niet over gezegd. “Ik zal dan ook het gesprek aangaan met de gemeente Rucphen, alsmede de provincie Noord-Brabant over de gevolgde procedure en de consequenties hiervan,” aldus Verstraten. “Verder spreken we ook Albert Heijn aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en het uitblijven van enige vorm van communicatie van hun kant.”