Roosendaal

Roosendaal kiest voor controle, niet voor vuurwerkinleverpunt

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal gaat geen vuurwerkinleverpunt maken, zoals sommige steden doen. Dat antwoordt burgemeester Han van Midden op vragen van de Roosendaalse Lijst. In steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht mogen mensen tot 25 kilo vuurwerk inleveren, zonder een boete of strafblad te krijgen. Ook als het illegaal vuurwerk is. Roosendaal kiest er liever voor om te blijven controleren op illegaal vuurwerk en de rust in de wijken te behouden.

Door: Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal gaat geen vuurwerkinleverpunt maken, zoals sommige steden doen. Dat antwoordt burgemeester Han van Midden op vragen van de Roosendaalse Lijst. In steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht mogen mensen vuurwerk inleveren, zonder een boete of strafblad te krijgen. Ook als het illegaal vuurwerk is. Roosendaal kiest er liever voor om te blijven controleren op illegaal vuurwerk en de rust in de wijken te behouden.

Boetevrij maximaal 25 kilo vuurwerk inleveren

In de gemeente Roosendaal komt geen vuurwerkinleveractie, zoals in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Daar mogen inwoners legaal en illegaal vuurwerk inleveren tot maximaal 25 kilo. Ze krijgen dan geen boete of strafblad. Maar Roosendaal kiest er voor om geen inleverpunt te maken. Dat antwoordt burgemeester Han van Midden op vragen van de Roosendaalse Lijst.

De Roosendaalse Lijst wilde weten of Roosendaal zelf zo’n vuurwerkinleverpunt wilde maken, of misschien samen met anderen in de regio. Maar de burgemeester kiest liever voor handhaving. “De gemeente Roosendaal heeft er voor gekozen om samen met de politie en BOA’s de capaciteit te benutten voor opsporen van illegaal vuurwerk en de rust in de wijken zoveel mogelijk te behouden,” aldus Van Midden.

Inleverpunt kost te veel tijd van agenten en boa’s

De burgemeester ziet de boa’s en agenten liever op straat dan bij een vuurwerkinleverpunt. “Hiervoor moet namelijk op de korte termijn veel capaciteit worden gecreëerd om een inleverpunt mogelijk te maken inclusief de aanwezigheid van politie en handhaving,” legt hij uit.

Van Midden roept inwoners op om het te blijven melden als je denkt dat er ergens illegaal vuurwerk is. Dat kan bij de politie en bij Meld Misdaad Anoniem. “Die meldingen worden uiterst serieus genomen en indien nodig wordt het illegale vuurwerk in beslag genomen,” aldus de burgemeester.