Roosendaal

Roosendaal kreeg bijna duizend nieuwe bomen in de afgelopen drie jaar

Kitty Joachems Kitty Joachems

Om het aantal bomen in de gemeente Roosendaal op peil te houden worden er jaarlijks honderden bomen aangeplant. Voor een deel vormen die bomen een uitbreiding op het bestaande aantal. De overige bomen vervangen exemplaren die het niet hebben gered.

In 2019 lag de focus op het aanplanten van nieuwe bomen in de wijken Kroeven, Langdonk en Kortendijk. Het jaar daarvoor had een valwind flink huisgehouden in die wijken waardoor bomen met wortel en al omvielen. In 2020 en het voorjaar van dit jaar werden extra bomen aangeplant in de hele gemeente Roosendaal. En ook op dit moment wordt de aanplant van bomen voorbereid. Ruim tweehonderd exemplaren in de stad en in de dorpen en nog eens een paar honderd in het buitengebied.

Extra gietrondes

Jaarlijks zet de gemeente ongeveer honderd nieuwe bomen neer omdat jonge bomen het niet redden. Hoeveel het er precies zijn is afhankelijk van de droogte of vochtigheid in het groeiseizoen. En dat was de afgelopen drie jaar niet best. De gemeente lastte zelfs extra gietrondes in. Toch was dat voor de jonge aanplant niet altijd voldoende. De laatste jaren zijn zelfs ook oude bomen verdroogd. Volgens de gemeente kunnen oude bomen niet door gietbeurten worden gered.

Mammoetboom

De gemeenteraad heeft de laatste jaren extra geld vrijgemaakt zodat het aantal bomen op peil kan blijven of zelfs kan groeien in de gemeente Roosendaal. Onlangs liet de VLP weten blij te zijn met de vele bomen die aangeplant worden. Tegelijkertijd maakten ze zich zorgen om de Mammoetboom die in het Catharinapark in Wouw geplant is. Voor VLP-raadslid Eric de Regt reden om vragen te stellen over de aanplant van bomen in het algemeen en deze unieke en dure boom in het bijzonder.

Gebrek aan verzorging?

Volgens De Regt lijkt het erop dat de Mammoetboom het niet gaat redden. “Volgens kenners dient deze boom een goede start te krijgen door vooral in het begin na de aanplant deze veel en vaak water te geven. Blijkbaar is dit, en de verdere verzorging, tekortgeschoten en helaas lijkt deze boom nu het loodje te gaan leggen. De boom wordt namelijk helemaal bruin en verliest al zijn naalden”, schrijft De Regt.

Hoopvol

De gemeente laat in het antwoord weten dat het verplanten van bomen een aanslag is op de conditie. “Ze verliezen daarbij wortels. En ook de vocht- en luchthuishouding zijn vaak net even anders. Bomen hebben tijd nodig om te herstellen. Ook deze boom vertoont daarvan de gevolgen.”
Toch is de gemeente hoopvol op de overlevingskansen van de Mammoetboom. “Garanties zijn er niet, maar deze ziet er aan de buitenkant, aan de toppen van de twijgen, fris en vitaal uit”, houdt de gemeente nog even een slag om de arm.

Dure boom

Voor de zekerheid vraagt De Regt toch of er een gelijksoortige boom terugkomt als de Mammoetboom toch het loodje legt. Die garantie kan de gemeente wel geven. “Het is gebruikelijk om, wanneer jong aangeplante bomen niet aanslaan, deze te vervangen door gelijkaardige exemplaren.” Als dat het geval is moet de gemeente wel diep in de buidel tasten. De Mammoetboom in het Catharinapark in Wouw is aangekocht voor een bedrag van negenhonderd euro.