Roosendaal

Roosendaal krijgt ruim twee miljoen voor opknappen omgeving Dr. Brabersstraat

Artist impression van de nieuwbouw rond de Dr Braberstraat in Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal krijgt ruim twee miljoen euro om het winkelgebied rond de Dr. Brabersstraat op te knappen. Het geld komt uit het subsidieprogramma Impulsaanpak Winkelgebieden, een potje van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De gemeente wil de subsidie gebruiken om het gebied groener te maken en er voor te zorgen dat het beter bestand is tegen de klimaatverandering.

De omgeving van de Dr. Brabersstraat en het Roselaarplein gaat er de komende jaren heel anders uitzien. Er komt minder ruimte voor winkels en juist meer woningen in de Roosendaalse binnenstad. Vooral in de Dr. Brabersstraat zullen de veranderingen flink zijn. “Daar worden het oude V&D-pand, het pand van Van Oorschot, van Mervosport en het Roselaarplein herontwikkeld. Hierdoor ontstaat hier straks een mooie en aantrekkelijke woonstraat,” verwacht de gemeente.

Meer groen en zuiniger met energie

De Roosendaalse bestuurders willen minder beton en steen in het stadshart. “Bij de herstructurering is ook veel aandacht voor het vergroenen, verduurzamen en energieneutraal maken van de omgeving. Deze aspecten zijn ook terug te zien zijn bij de realisatie van Stadstuin van Hasselt en andere ruimtelijke projecten in de gemeente.” Hiervoor werkt de gemeente samen met ondernemers, inwoners en de projectontwikkelaars.

Wethouder Arwen van Gestel vindt het belangrijk dat Roosendalers kunnen wonen in een groene en leefbare omgeving. “De woningnood vraagt om creatieve oplossingen om ook leegstaand vastgoed om te zetten naar wonen. Daarbij houden we rekening met het aanpassen van de omgeving,” laat hij weten. “We gaan dus voor wonen in een groene, bereikbare en leefbare omgeving. Dankzij deze subsidie kunnen we dat ook realiseren. Zo komt prettig wonen in dit deel van de binnenstad steeds een stap dichterbij.”

Lege winkels zijn risico voor verloedering

Roosendaal is enthousiast dat de binnenstad opgeknapt kan worden. Want door de vele winkels die leeg staan, gaat het centrum achteruit. “Verloedering ligt daarbij op de loer. Binnensteden worden hierdoor steeds minder leefbaar en aantrekkelijk,” aldus de gemeente, die daarom blij is met de subsidie van het ministerie. “Met de Impulsaanpak Winkelgebieden wil het Rijk gemeenten stimuleren om binnenstedelijke winkelgebieden om te vormen tot toekomstbestendige gebieden met een stevige, sociale en economische basis.”

De provincie Noord-Brabant ondersteunt het projectplan voor het opknappen en herinrichten van het winkelgebied. En nu heeft dus ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het plan goedgekeurd. De komende tijd gaat de gemeente Roosendaal kijken waarvoor ze de ruim twee miljoen euro subsidie kunnen gebruiken bij het opknappen van de Dr. Brabersstraat en het Roselaarplein.

Lees ook: Roosendaal moet er over tien jaar ‘nog mooier’ uitzien Lees ook: Van leegstaand winkelgebied naar levendig woongebied in Roosendaal