Roosendaal

Roosendaal Natuurstad als hét lokale antwoord op mondiale klimaatproblematiek

Maarten Elst Maarten Elst

Weg met die grijze tegels, meer natuur in Roosendaal en de omliggende dorpen. Dat is het credo van Roosendaal Natuurstad. De gemeente Roosendaal staat op de vooravond van een aantal ingrijpende veranderingen. In 2050 wil de gemeente aan de bestuurlijke opdracht van 15 procent meer groen in de stad en dorpen voldoen. Als het aan de gemeente ligt, is er in de toekomst minder grijs en meer groen in het straatbeeld van Roosendaal.

“Roosendaal Natuurstad is echt hét lokale antwoord op één van onze belangrijkste opgaven van deze tijd, het klimaatadaptief worden in 2050. En ik vind echt dat de visie, maar vooral de uitwerking van het kader echt iets om trots op te zijn”, vertelt wethouder Inge Raaijmakers.

Klimaatplannen

Mark van der Zijden heeft hard gewerkt aan de gepresenteerde visie. “Die heeft geresulteerd in een uitvoeringsagenda. Roosendaal Natuurstad geeft invulling aan de opgaven die er liggen. Klimaatverbeteringen, verdrogingen, hittestress, enzovoort, we zijn er wel mee bekend”, vertelt Van der Zijden.

De gemeente heeft zes profielen uitgewerkt die aansluiten op de huidige profiel die in de gemeente te vinden zijn. “Aan deze profielen hebben we een puntensysteem gehangen”, vervolgt Van der Zijden. “In dat systeem is te lezen waar een straat aan moet voldoen om het keurmerk ‘Roosendaal Natuurstad’ te krijgen.”

Scenario Brugstraat

Het Bloesembos, NK Tegelwippen, Roosendaal kent vele initiatieven om steeds groener te worden. De gemeente heeft als opdracht om maar liefst vijftien procent groener te worden in 2050. De gemeente zet hoog in en heeft al een aantal plannen.

Eén van de plannen is de Brugstraat in Roosendaal. Al jaren is deze straat een veelbesproken topic in de Roosendaalse gemeenteraad. Hiervoor liggen er in het plan Roosendaal Natuurstad enkele scenario’s klaar. “De plaatjes spreken tot verbeelding en worden bewonderd door onze collega’s”, vertelt wethouder Raaijmakers. “We onderzoeken momenteel de verschillende scenario’s op haalbaarheid.”