Roosendaal

Roosendaal pakt nog één keer uit voor 750-jarig bestaan

Op de Markt in Roosendaal wordt op dit moment hard gewerkt aan de bouw van het grote podium © ZuidWest Update

Redactie Redactie

Al het gehele jaar staat Roosendaal op z’n kop omdat de stad 750 jaar bestaat. Eerder dit jaar werd dit al gevierd met de nostalgische kermis, tentoonstellingen, optredens en andere vieringen. Maar dat is nog niet alles. Er komt nog een tiendaagse feestweek aan. Deze vindt plaats van vrijdag 21 tot en met zondag 30 september.

 

 

Het hele centrum van de stad wordt dan gebruikt om het bestaan van de stad uitbundig te vieren. Er staat veel entertainment, muziek, kunst, theater en geschiedenis van de stad op het programma. Vrijdagavond wordt er afgetrapt door de Valley Sound Big Band, zij spelen een spetterend programma op de Markt. Daarbij hebben zij ook een aantal gasten uitgenodigd die ook komen zingen. Onder meer HIP, Stef Broos, Claudia Camu en de Nederlandse lookalike van Robbie Williams vullen de avond.

Rooskleurig

Op zaterdag gaan de festiviteiten door met het Rooskleurig Festival. De Markt, het Tongerloplein en de Bloemenmarkt worden omgetoverd tot een groots festival voor iedereen. Entertainment, marktjes, foodtrucks en artiesten van internationaal kaliber waaronder Nielson, bekend van ‘IJskoud’ en ’Ik voel me sexy als ik dans’, zullen de dag vullen. Als Roosendaler mag je dit echt niet missen. Wanneer je meer liefhebber bent van kunst dan kun je het hele weekend terecht bij ‘KunstenOnder1Dak’ in de St. Jan. De kunstenmanifestatie vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Ongeveer tachtig deelnemers exposeren in de kerk. Van 12:00 tot 22:00 is de kerk geopend voor publiek. Op zondag is dat van 12:00 tot 18:00.

Terwijl je zaterdag over de expositie struint, zal om 14:00 burgemeester Jacques Niederer het eerste exemplaar van het boek ‘In een plaats genaamd Roosendaal’ in ontvangst nemen. Het boek neemt de lezer mee vanaf het moment in 1268 dat Roosendaal voor het eerst wordt genoemd in een akte waarin de heer van Breda een schenking aan een kapel (nu de Sint-Janskerk) goedkeurt. Het boek gaat door de hele geschiedenis van de stad.

Lees ook: Boek Roosendaal 750 jaar vertelt rijke geschiedenis van de stad

Ontdek wat Roosendaal te bieden heeft

Ben jij al lid van een sportclub, vereniging of vrijwilligers organisatie in Roosendaal? Tijdens het tweejaarlijks evenement Roosendaals Treffen laten verschillende instellingen en verenigingen zich zien. Er zijn stands op de Markt, het Tongerloplein, in het Emile van Loonpark, in de Vughtstraat, Stadserf, Kloosterstraat, Dominéstraat, Bloemenmarkt en de Molenstraat. Ook politieke partijen, de brandweer en de politie zullen daar staan om je van alles te vertellen over het doen en laten binnen de gemeente. De avond wordt vanaf 17:00 afgesloten met muziek van verschillende bands, bekend van Dijkpop.

‘KIJK ons’

Laat je van donderdag 27 september tot en met zaterdag 29 september verassen, amuseren, betoveren en wellicht ontroeren door een sympathieke, poëtische en humoristische voorstelling door Roosendalers voor Roosendalers. De Markt wordt een warme en sfeervolle locatie. Geniet van dans, zang, film, toneel en muziek van een groot orkest. Voor deze pracht voorstelling ‘KIJK ons’ heb je wel een toegangskaart nodig. De voorstelling is drie dagen lang te bewonderen van 21:00 tot 22:15.

Bomvolle laatste dag

Het programma op de laatste dag van de feestweek liegt er niet om. Zondag 30 september wordt zowel geopend als afgesloten met muziek. Om 10:00 vindt er op de Markt een oecumenische dienst plaats. Drie koren werken mee aan deze bijzondere viering. Vervolgens kan iedereen zich laten verwennen tijdens de stadsbrunch bij het Tongerlohuys. Onder met motto: Samen vieren, Samen eten wordt iedereen uitgenodigd om te komen eten.

Na een heerlijke maaltijd kan iedereen zich melden op de Markt en Nieuwe Markt voor een scala aan muziek, dans en theater. Roosendaal One World en All4Harmonie brengen een spectaculair programma van verschillende soorten muziek en dans. De negenkoppige band IMPAKT sluit de gehele feestweek af met een spetterend optreden met hits van vroeger in een eigentijds jasje.