Roosendaal

Roosendaal stopt met omstreden rubberen korrels op kunstgrasvelden

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal stopt met het gebruiken van rubber-infill op het kunstgras van sportvelden. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de VLP. Roosendaal kiest voortaan voor een milieuvriendelijker materiaal om het kunstgras mee op te vullen. Maar dat doet de gemeente pas als ze de grasmatten moet vervangen. De meeste kunstgrasvelden in de gemeente Roosendaal hebben al korrels van kunststof of kurk, in plaats van rubber.

Rubber-infill wordt tussen kunststof grassprieten gestrooid. Het bestaat vaak uit korrels die gemaakt zijn van vermalen autobanden. Hierdoor zitten ze vol chemische stoffen en zware metalen. Het kan schadelijk zijn als die stoffen in de natuur of bodem terechtkomen. De VLP wilde weten of de gemeente genoeg doet om dat te voorkomen.

Nieuwe velden krijgen geen rubberen korrels meer

“Ja,” is het antwoord van burgemeester en wethouders. Er zijn bijvoorbeeld uitlooproosters en kantplanken geplaatst langs het veld op Vierhoeven. Hierdoor kunnen de korrels zich niet makkelijk verspreiden. “De gebruikers van de kunstgrasvelden zijn geïnformeerd over de zorgplicht en bijbehorende acties, zoals het gebruik van de uitlooproosters. Bij het Cruyffcourt aan de Wethouder Lanenstraat wordt regelmatig geveegd door het WVS in opdracht van de gemeente.”

Toch kiest Roosendaal er voor om bij nieuwe kunstgrasvelden geen rubberen korrels meer te gebruiken. Ze gaat over op een ander materiaal. Hierdoor zal de rubber-infill langzaamaan verdwijnen uit de gemeente. “We verwachten het veld op Vierhoeven in 2025 te vervangen. Het Cruyffcourt wordt nog niet vervangen zolang het volgens de jaarlijkse keuringen nog voldoet.” De VLP is blij dat het rubber van de velden verdwijnt.

Geen bodemonderzoek gedaan

De gemeente heeft nog geen bodemonderzoek gedaan rondom de kunstgrasvelden met rubberen korrels. Ook dat doet ze pas als ze de velden toch al moet vervangen. “Op dat moment moet bepaald worden hoe de grond verwerkt kan worden en
moet daarvoor onderzocht en gekeurd worden.”

Lees ook: VLP: hoe zit het in Roosendaal met ongezonde rubberen korrels op kunstgrasvelden?