Roosendaal

VLP: hoe zit het in Roosendaal met ongezonde rubberen korrels op kunstgrasvelden?

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VLP in Roosendaal wil weten of de gemeente genoeg doet om kunstgrasvelden veilig te houden. Op kunstgras liggen rubberen korrels, die schadelijk zijn als ze in de natuur of het grondwater terecht komen. De Raad van State tikte woensdag de gemeente Bergen op Zoom op de vingers, omdat ze geen bodemonderzoek wilde doen rond de kunstgrasvelden. De VLP wil weten of de gemeente Roosendaal de zaken wel op orde heeft.

Op veel kunstgrasvelden zie je tussen de nep-grassprieten ook donkere korrels liggen: rubbergranulaat. Meestal zijn deze rubberen korrels gemaakt van gemalen autobanden en zitten hierdoor vol chemische stoffen en zware metalen. Daarom moeten eigenaren van zulke voetbalvelden extra maatregelen treffen, zoals speciale randen langs de velden. Zodat het rubber niet in de natuur of in het grondwater terecht kan komen. De VLP wil weten of de gemeente Roosendaal zich daar aan houdt.

Meeste velden in Roosendaal hebben al geen rubber meer

“Gebruik van rubber-infill op kunstgrasvelden staat al jaren ter discussie,” schrijven de VLP-raadsleden Eric de Regt en Martijn Verbeek aan burgemeester en wethouders. Ze wijzen er op dat in Roosendaal de meeste kunstgrasvelden geen rubberen, maar veilige korrels van kunststof of kurk hebben. “Toch zijn er ook nog velden met rubber-infill in gebruik: op sportpark Vierhoeven waar Keep Fit en Aleco sporten. Ook op het Cruijffcourt in de Westrand ligt nog rubber-infill.”

De Regt en Verbeek willen de vinger aan de pols houden. “Het onderwerp is en blijft actueel, mede ook omdat belangengroeperingen blijven hameren op het gevaar van deze rubberkorrels, welke mogelijk kanker verwekkend zouden zijn.” Een van die belangenverenigingen is de stichting InStreptius, die al jarenlang rechtszaken voert tegen gemeenten die hun kunstgrasvelden slecht bijhouden of niet controleren.

Rechter wil dat Bergen op Zoom bodemonderzoek doet

Woensdag stond InStreptius bij de Raad van State tegenover de gemeente Bergen op Zoom in een rechtszaak die al loopt sinds 2020. De rechter tikte Bergen op Zoom op de vingers, omdat ze weigerde een bodemonderzoek uit te voeren in de omgeving van kunstgrasvelden in Halsteren en Bergen op Zoom.

De Regt en Verbeek willen weten of het in de gemeente Roosendaal allemaal goed geregeld is. “Het gebruik van rubber op de velden is echter nog steeds niet verboden. Wel moeten er afdoende maatregelen (de zogenaamde zorgplicht) worden getroffen zodat het rubber op de velden blijft en niet verspreid wordt buiten de velden. Vaak gebruikt men hiervoor zogenaamde kantplanken en uitlooproosters,” aldus de VLP-raadsleden. Maar dat lijkt niet altijd voldoende.

“Bijna onmogelijk” om verspreiding korrels te voorkomen

“Ondanks al deze maatregelen is het blijkbaar bijna onmogelijk om ervoor te zorgen dat er geen verspreiding buiten de velden plaatsvindt.” Daarom willen De Regt en Verbeek weten welke maatregelen de gemeente Roosendaal neemt om verspreiding van die rubberen korrels tegen te gaan. Ze vragen zich ook af of er al gecontroleerd is op deze kunstgrasvelden en wat de conclusies waren van die controles.

En dan zijn er natuurlijk nog de bodemonderzoeken in de omgeving van velden. De VLP wil weten of Roosendaal zulke bodemonderzoeken wél heeft gedaan. En als dat zo is, dan willen De Regt en Verbeek graag de uitslagen zien. Als er nog geen bodemonderzoeken zijn gedaan, willen ze weten waarom niet. De raadsleden pleiten er ook voor om voortaan geen rubberen korrels meer te gebruiken op kunstgras, maar andere materialen.

Lees ook: VLP wil meer kunstgrasvelden voor sportverenigingen Lees ook: Nieuw kunstgrasveld voor Meto: ‘Groot onderhoud alleen niet voldoende’