Roosendaal

Roosendaal wil buslijn Kalsdonk terug, maar provincie en Arriva bepalen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal wil dat de geschrapte buslijn naar de wijk Kalsdonk terugkomt. Maar ze kan dat zelf niet regelen. Het wordt bepaald door vervoersmaatschappij Arriva en de provincie. De gemeente heeft hen laten weten dat het voor Kalsdonk belangrijk is dat er een goede busverbinding is.

Bewoners van de wijk Kalsdonk in Roosendaal hadden geklaagd bij D66 en PvdA. Ze missen de stadsbussen van en naar hun wijk. “Na onderzoek heeft onze fractie achterhaald dat lijn 2 via Kalsdonk door Arriva is uitgehaald uit de dienstregeling met als gevolg dat het rondje Kalsdonk is verdwenen,” schrijven D66 en PvdA aan de gemeente. De partijen willen weten of de gemeente hier iets tegen kan doen.

Gemeente kan weinig doen

Ook de gemeente wil graag goed openbaar vervoer in de stad. Maar dat hoeft niet perse een lijndienst te zijn. “Een OV-verbinding door de Kalsdonk, en andere wijken in Roosendaal, vinden wij belangrijk. Dit kan zijn via een reguliere bus of een toegankelijk en betrouwbaar alternatief,” antwoorden burgemeester en wethouders. Het probleem is alleen, dat de rol van de gemeente klein is.

D66-raadslid Bejar Taher en PvdA-raadslid Björn Rommens vroegen zich af wat de gemeente kan regelen, in samenwerking met Arriva en de provincie. De gemeente laat weten niet veel te kunnen doen. “Wij hebben aangegeven dat het herstellen van een OV verbinding door Kalsdonk wenselijk is en we hier een ook een vervoersbehoefte zien,” aldus de gemeente. “Uiteindelijk is het aan de vervoerder en de provincie als concessieverlener om te bepalen of het ook mogelijk is om de verbinding door Kalsdonk weer te herstellen.”

Alternatieve buslijnen en de deeltaxi

De gemeente wijst op andere buslijnen waar de inwoners van Kalsdonk gebruik van kunnen maken. “Vanuit Kalsdonk is het mogelijk om op enige loopafstand gebruik te maken van de halte Prof. Aalbersestraat (lijn 2) en de halte Spoorstraat (lijn 4, 111 en 103). In de Kalsdonk zelf stopt de buurtbus bij halte Kalsdonksestraat (buurtbus 211),” schrijft ze aan D66 en PvdA. “Uiteraard kunnen reizigers ook gebruik maken van de deeltaxi.”

Taher en Rommens zouden graag horen op welke datum er weer een lijnbus door Kalsdonk rijdt. Maar de gemeente kan daar geen antwoord op geven. “Zoals aangegeven is het aan de (toekomstige)vervoerder en de provincie of de lijnvoering door Kalsdonk in de toekomst weer in de dienstregeling opgenomen wordt,” schrijven burgemeester en wethouders.

Lees ook: Alle Krabben veilig naar huis tijdens Vastenavend: Arriva zet extra bussen in Lees ook: Roosendaalse Lijst: nieuwe dienstregeling Arriva is desastreus voor de dorpen