Roosendaal

Roosendaal wil met Zomergesprek taboe rond eenzaamheid doorbreken

Maarten Elst Maarten Elst

Roosendaal wil maar al te graag het taboe rond eenzaamheid verbreken. Daarom organiseert de gemeente in samenwerking met veel verschillende partners aanstaande vrijdag het Zomergesprek. Verschillende sprekers gaan met elkaar het gesprek aan over verschillende thema’s met betrekking tot eenzaamheid. De dag begint vrijdag om 10 uur en bestaat uit zes blokken van 45 minuten.

Het Zomergesprek moet een volgende mijlpaal worden in het kader van eenzaamheidspreventie. “In 2018 zijn we begonnen met het ‘Plan Eenzaamheid”, vertelt wethouder Inge Raaijmakers, tevens vrijdag één van de sprekers. “Het is een punt van zorg, bij zowel jong en oud. Niet alleen bij Nederlanders die al jarenlang in Roosendaal wonen, maar ook migranten. Er zijn veel verschillende doelgroepen die zich alleen voelen. Met het Zomergesprek willen we het gevoel van eenzaamheid verkleinen en preventief handelen.”

Flitspeiling

Preventie is overduidelijk het toverwoord in het kader van het bestrijden van eenzaamheid. Onlangs deed de gemeente Roosendaal een flitspeiling bij jonge Roosendalers. “Hier keken we naar de eenzaamheidsgevoelens”, vervolgt wethouder Raaijmakers. “In gesprek gaan met deze jongeren verloopt nog wel moeizaam door het coronavirus. Een digitaal gesprek voeren is in dit geval namelijk niet handig, na de zomer willen we hier handen en voeten aan gaan geven.”

Raaijmakers merkt dat het nu echt gaat leven. “Het formele en informele netwerk wordt steeds actiever. Steeds meer gaten worden opgevuld. Dit willen we nu vervolg geven met het Zomergesprek.”

Verschillende topics

In een pop-up studio in de bibliotheek van Roosendaal gaan sprekers vrijdag met elkaar in gesprek over enkele topics. Sprekers van verschillende instanties binnen Roosendaal, onder andere Humanitas, moskeeën en BuddyLink, praten onder meer over stamtafels, de steun van Maatjes en de actuele rol van geloofsinstanties. “Met kernpartners zoals Humanitas, Social Klus, etc. hebben we de schouders eronder gezet en er invulling aangegeven. In plaats van volop activiteiten te organiseren, willen we juist het taboe doorbreken.”

“We kwamen als netwerk tot de conclusie dat we juist preventief moeten handelen voor het voorkomen van langdurige eenzaamheid”, vervolgt Iris Traets van Humanitas. “Dus niet puur blussen, maar juist veel inzetten op preventie. Met het Zomergesprek willen we mensen uitnodigen om het gesprek aan te gaan. Iedereen die de energie voelt om een bijdrage te leveren, is welkom.”

Eelco Koolhaas van het Ministerie van Verhalen is de host van het Zomergesprek. Aanmelden kan via www.roosendaalvoorelkaar.nl.