Roosendaal

Roosendalers zien graag ‘informele burgemeester met daadkracht’

De Roosendaalse burgemeestersketting

Herbert Kats Herbert Kats

Veel Roosendalers hebben het liefst een vrij informele burgemeester die ergens voor staat. Iemand die het predicaat Trouwe Beschermer verdient. Daar hoort ook een snel en stevig optreden bij dreigend gevaar en overlast bij. Vier vrouwen en zeven mannen hebben zich voor de functie aangemeld.

Nu de aanmelding is gesloten kan de zoektocht naar een opvolger voor Han van Midden worden afgerond. Uiterlijk 31 mei moet dan een nieuwe burgemeester aantreden. Commissaris van de Koning Ina Adema liet al weten dat ze hoopt dat het niet nodig zal zijn om een waarnemer aan te stellen. Als de vertrouwenscommissie van de raad eenmaal een voorkeurskandidaat heeft, verwacht Adema dat die snel de goedkeuring van de minister krijgt.

Vragenlijst

Als onderdeel van de toetssteen voor de functie konden inwoners van de gemeente aangeven wat voor soort persoon zïj zouden kiezen. Ruim duizend inwoners namen de moeite om een vragenlijst in te vullen waarvan de gemeenteraad nu profijt kan trekken.

De uitkomsten zijn zoveel mogelijk verwerkt in de profielschets (de eisen) voor de functie. De raad zoekt op basis daarvan een burgemeester die het beste past bij Heerle, Moerstraten, Nispen, Roosendaal, Wouw en Wouwse Plantage.

Belangrijk

In de vragenlijst konden inwoners aangeven wat ze belangrijk vinden. Zo konden zij kiezen welke typering hun het meest aanspreekt. Bijna de helft van de deelnemers (43%) kwam uit op een Trouwe Beschermer. Het type Enthousiaste Aanvoerder had de voorkeur van 32%.

Ook andere vlakken tekent zich een voorkeur af:  zo mag de burgemeester best zijn of haar gevoelens tonen, vinden de invullers van het onderzoek. Bovendien is er een duidelijke behoefte aan iemand die vooral burgervader/-moeder is in plaats van puur bestuurder. Optreden bij dreigend gevaar en/of overlast is eveneens gevraagd. Kortom: liever een daadkrachtig persoon dan iemand die zich strikt onpartijdig houdt.

Lees ook: Nieuwe burgemeester mogelijk al vóór vertrek Van Midden op 30 mei bekend