Roosendaal

Roosendaals kunstwerk symbool voor gelijke rechten

Foto: Shutterstock

Herbert Kats Herbert Kats

Iedereen Gelijk, Voorkom Discriminatie: daar draait het om vanaf de onthulling van een inclusief kunstwerk van Marijke Maas in het Huis van Roosendaal. De gemeente ziet het zowel als een symbool voor gelijke rechten en als een veroordeling van discriminatie.

Het werk krijgt donderdagavond 21 december een prominente plaats in de ontvangsthal van het gemeentehuis. De Roosendaals kunstenaar Marijke Maas onthult het samen met wethouder Evelien van der Star (Inclusie) en raadslid Jac Wezenbeek.

Tiuri

De onthulling om 18 uur wordt opgeluisterd door rapper YSF, die speciaal ter ere van het kunstwerk een nummer schreef. Theatherwerkplaats Tiuri verzorgt een uitvoering van de voorstelling Echo met medewerking van Meike Steerneman en Rutger Messerschmidt.

Voor de gemeente symboliseert het kunstwerk de kern van het manifest Iedereen Gelijk, Voorkom Discriminatie, dat maart 2022 werd aangenomen door de raad. Hiermee beloven alle gemeenteraadsfracties dat zij zich actief zullen inzetten voor gelijke kansen voor alle Roosendalers, ongeacht hun afkomst, geloofsovertuiging, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, visuele/auditieve beperking, leeftijd, psychische problematiek, laaggeletterdheid of chronische ziekte.

Toegankelijkheid

Maas deed inspiratie op door gesprekken in de wijken te voeren met Welkom bij de Club van Roosendaal. Toegankelijkheid bleek een voornaamgespreks thema. Om die reden verwerkte ze verschillende hoogtes, kleuren, talen, braille, lettergrootte en gebarentaal in haar ontwerp. “Het kunstwerk is niet alleen gemaakt vóór, maar ook dóór inwoners van Roosendaal”, benadrukt ze daarom. Haar kunstwerk wordt een jaar lang ten toon gesteld.

https://www.zuidwestupdate.nl/nieuws/complimenten-en-irritaties-bij-debat-over-manifest-discriminatie-en-racisme/