Roosendaal

Roosendaals postgebouw wordt duurzame broedplaats

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De gemeente Roosendaal gaat het leegstaande EKP-gebouw langs het spoor nieuw leven inblazen. Het voormalige postsorteercentrum moet een broedplaats worden voor duurzame en creatieve vernieuwing.

Het kolossale gebouw aan het Kadeplein in Roosendaal staat al lange tijd leeg. Nadat PTT post het gebouw achterliet, heeft er in het pand nog een aantal jaar een school gezeten. Daarna heeft het gebouw een tijd staan verpieteren. Maar er is witte rook, zegt wethouder Klaar Koenraad. “Het gebouw wordt een landingsplaats voor duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Het duurzaamheidscentrum moet verbinding tussen verschillende initiatieven mogelijk maken. “Het is belangrijk om bij elkaar te komen. Er gebeurt namelijk van alles op duurzaamheidsgebied, alleen de initiatiefnemers hebben vaak niet de kans om elkaar te ontmoeten. Dat willen we hier gaan doen”, zegt de wethouder duurzaamheid.

Het gebouw moet veroverd worden

Door in het pand duurzaamheid centraal te zetten, draagt de gemeente haar steentje bij aan de global goals. Anderzijds is het verpauperde gebouw duidelijk toe aan een nieuwe uitstraling. “Het gebouw staat leeg en verdient een betere uitstraling, zowel om de historie van het gebouw eer aan te doen, als voor de omgeving”, zegt Tim van Melick, kwartiermaker van het project.

Creatieve geesten

Volgens de kwartiermaker is de duurzame invulling van het EKP-gebouw een kans voor partijen die een goed idee hebben, maar niet geheel op eigen benen kunnen staan. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan duurzaamheid is welkom, zegt de wethouder. “Mensen die een goeie vinding hebben gedaan maar ook aanpalende bedrijven zoals webbedrijfjes, communicatiebedrijfjes en ook vooral creatieve geesten, kunstenaars en toneelgroepjes”, somt Koenraad op.

De gemeente gaat 350.000 euro investeren in het pand. “Met twee ton knappen we het gebouw een beetje op maar het blijft een experimenteergebouw. Het hoeft niet spic en span te worden”, zegt de wethouder. “Het moet veroverd worden.” De eerste gesprekken met partijen die het pand willen betrekken lopen al. De gemeente verwacht dat er vanaf september activiteit zichtbaar is in het gebouw.

Lees ook: Na 10 jaar leegstand komt het oude EKP-gebouw weer tot leven op de Kade in Roosendaal